Проект за красотите на село Сапарево донесе второ място на Яна Дашева от Кюстендил

Осмокласничката на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ е отличена в Националния конкурс „България в картини и слово“

Ученичката на Природо-математическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил Яна Дашева е отличена в националния конкурс с международно участие „България в картини и слово“. Това стана ясно, след като организаторите от ЦПЛР-ОДК – Търговище обявиха резултатите от надпреварата.

Кюстендилката бе класирана на второ място в направление мултимедийна презентация за проекта й, посветен на забележителностите в село Сапарево. Ръководители на осмокласничката са Биляна Йорданова, старши учител по ИТ, и Елеонора Ершова, старши учител по география и икономика.

Конкурсът е включен в календара на Министерството на образованието и науката и има за цел стимулиране на родолюбивите нагласи у младите хора, провокиране на творческия им потенциал, мотивиране и предоставяне възможност за изява. Организира се за осма поредна година в три направления – литература, изобразително изкуство и мултимедийна презентация. В тазгодишното издание взеха участие 1783-ма възпитаници на училища, детски градини, школи, образователни и културни институции от страната и чужбина, проявили интерес към обявената тема.

През месец февруари Яна Дашева грабна първа награда в Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“. Тя участва с презентация на тема „Казанът на Алекси от село Сапарево“. Проектът на Яна е творческа разработка, която предлага свободно интерпретиране на темата „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“, утвърждава българските национални добродетели и изразява гражданска позиция.

Самата Яна споделя, че още от малка обича да прави презентации и смята да продължава и да участва в такива конкурси.

Краси ЦЕНКОВА