Производители масово добавят млечна пудра в прясното мляко

Само 3 от 17 продукта са без сухо вещество, показва изследване на “Активни потребители”

Масово в прясното мляко производителите влагат сухо мляко. Това са установили тестове на “Активни потребители” – от 17 изследвани продукта само в 3 няма добавено сухо мляко, или т.нар. млечна пудра.

Съгласно еврорегламент № 1308 от 2013 г. за общата организация на пазарите на селскостопански продукти в частта за млякото за консумация от човека има ясна регламентация за неговото качество на европейския пазар. Най-общо всяко добавяне на външни суровини и технологични добавки, включително сухо мляко/млечна пудра, не са забранени изрично, но производителят е длъжен да обявява това на етикетите на продуктите.

В нито един от 14-те установени от “Активни потребители” случая с добавено мляко на прах у нас това не е било отбелязано на етикетите.

“Направихме тестовете с метод, който установява съдържанието на фурозин в млякото”, разказа пред БНР Богомил Николов, председател на “Активни потребители”. Фурозинът се образува при високата температура в процеса на превръщане на прясното мляко в сухо вещество. “В някои от тестваните продукти съдържанието на млечна пудра достигаше 90%”, посочи Николов.

От неправителствената организация не посочват кои са производителите, в чиито продукти са открили високо съдържание на въпросното вещество. Причината е, че към момента няма разписана нито норма, нито методика за изследване на съдържанието на сухо мляко в продаваното в магазините “100% краве прясно мляко”.

“Българската агенция за безопасност на храните не прави такива изпитвания, защото няма нормативно основание за това. Крайно време е контролние органи да разработят методика за изпитване, защото това е жизненоважна храна, с изключителна значимост за човешкото здраве, и хората трябва да знаят какви вещества се влагат допълнително в нея”, заяви Николов.

Той уточни, че млечната пудра не е вредна за здравето, но се отразява на качеството на прясното мляко.

В Западна Европа от години има свръхпроизводство на прясно мляко заради високите субсидии. Заради това производители го превръщат в сухо мляко и така увеличат неговата трайност. Цената на това сухо мляко е доста по-ниска, което изкушава много български млекопроизводители да го влагат в продуктите си./СЕГА