Производител от Катунци: Хубавото вино се прави още със зарязването на лозите

Най-правилно е любовта да се празнува с вино, а виното да се прави с любов. Това заяви в навечерието на двойния празник 14 февруари Георги Коцев – винопроизводител от санданското село Катунци. По думите му българите са широко скроени хора, които са доказали, че могат да празнуват еднакво добре и католическия Свети Валентин, и православния Трифон Зарезан.

„Виното привлича възрастните, а любовта – младите, и двете са необясними като цяло, защото Вие знаете, че комка в черквата се дава с вино, което е официално, а пък любовта сплотява две млади сърца, примерно. Така че това е нещо много хубаво и да се надяваме скоро пак да можем да празнуваме като едно време – с много приятели, с оркестър и веселие“, сподели Коцев пред БНР.

Според него хубавото е, че все повече млади хора се заемат да отглеждат винени сортове и да правят вина, които стават доста различни. „Защото от едно и също лозе, от едно и също грозде, на две различни места в една къща виното става различно“ – посочи още винопроизводителят.

По думите му виното не се прави на гроздобера, а още от сега, когато се прави рязането на лозите. „Трябва да имаш една целогодишна любов, да хвърлиш доста труд, докато получиш хубаво вино“, категоричен е Георги Коцев.