Прокуратурата внесе обвинителен акт в дупнишкия съд срещу полицаите Попов и Сотиров, пребили гурбетчията Слави Бачев от Бобошево

Прокуратурата е внесла обвинителен акт в Районния съд срещу двамата служители на МВР, нанесли побой на Слави Бачев от Бобошево след задържането му в полицейското управление в Дупница. Обвинителният акт срещу Стефан Попов и Валери Сотиров от участъка на дупнишкото управление на полицията в Бобошево е внесен в съда от наблюдаващия прокурор Ивайло Василев. В случая законът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 г.

Както писахме, Попов и Сотиров бяха привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление. По официална информация от ОД МВР-Кюстендил, която в. „Вяра” получи през м. март т.г., след настояване пред ръководствата на прокуратурата и полицията, Попов и Сотиров в съучастие, в качеството им на полицейски орган, са нанесли побой на задържания в полицейското управление Слави Бачев. Пострадалият е бил с множество леки телесни повреди, изразяващи се в охлузвания и кръвонасядания. Стефан Попов е привлечен и за това, че освен тези травми, чрез нанасяне на ритник в главата на Бачев, му е причинил и средна телесна повреда – счупване на долна челюст.

Според Слави Бачев той е бит жестоко от обвиняемите полицаи през нощта на 11 август 2018 г. Причината за задържането и побоя по думите му е неправилно пресичане на пътното платно, след което полицаите установили, че не си носел и личната карта. Другата грешка на Слави била, че преди да го задържат униформените, той избягал. Впоследствие обаче сам намерил служителите, за да изясни нещата.

 

Ивайло Василев

Припомняме още, че на 21 март тази година съдът в Дупница отстрани от длъжност двамата полицаи до приключване на наказателното производство. Полицейският произвол стана известен именно покрай гледането на делото, във връзка с което съдия Людмила Панайотова определи отстраняване от длъжност на Попов и Сотиров.

След обжалване Кюстендилският окръжен съд върна двамата полицейски служители на работа.

Обвинените за побоя са на работа в РПУ-Дупница. След като алармира за насилието, дни след като е пуснат от ареста, срещу Бачев е заведено дело по обвинение, че е нанесъл телесна повреда на длъжностно лице – единия от полицаите. Слави Бачев живее над 10 години в Лондон, където е готвач. Арестът и побоят му се стоварват по време на отпуск в родния му град. В Англия претърпява няколко операции за отстраняване на последствията от побоя. Слави Бачев няма криминално минало.