Прокуратурата в Ихтиман задържа бургазлия, превозвал мигранти и избягал по “Тракия”

26-годишният мъж скочил в движение от микробуса си

Районна прокуратура – Самоков, отделение в Ихтиман, привлече към наказателна отговорност и задържа водач, който е превозвал мигранти по автомагистрала „Тракия“. Продължава разследването по досъдебното производство, съобщиха от Районна прокуратура Самоков.

В сряда, 28 септември т. г., около 4,20 ч. на 28.09.2022 г. полицейските служители получили сигнал за автомобил, превозващ мигранти в нарушение на закона. Превозното средство, м. „Ивеко“, било установено при преминаване с висока скорост в района на тунел „Траянови врата“. Водачът не спрял за извършване проверка, въпреки пуснатите звуков и светлинен сигнал на автомобила на органа на реда и продължил в посока София. Шофьорът скочил в движение от микробуса и побягнал. Бил настигнат от полицаите. Оказал съпротива при задържането му и не изпълнил устното им разпореждане да спре. Междувременно изоставеният от него автомобил се ударил в мантинелата.

В него са били открити 23 лица от мъжки пол. Чуждестранните граждани от Афганистан без документи за самоличност били заключени в товарния отсек на превозното средство.
Самоличността на водача е установена – 26-годишният С.И. от гр. Бургас.
С постановление на наблюдаващия прокурор той е привлечен в качеството на обвиняем за извършените от него престъпни деяния – противозаконно подпомагане на чужденци с цел имотна облага да преминават през територията на страната, осуетяване на полицейска проверка и оказване на съпротива на органа на реда.

Обвиняемият С.И. е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.