Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинение за безстопанственост на Цветелина Кънева

Пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинение за безстопанственост на Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция-Източнобеломорски район.

Тя остава в ареста за 72 часа, в рамките на които ще се прецени дали да бъде поискано от съда налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

В основата на досъдебното производство е случай от края на 2018 година, когато при проверка на Басейнова дирекция в Пловдивския захарен комбинат е бил засечен незаконен сондаж и незаконно използване на вода.

Тогава проверяващите издават две наказателни постановления от по 2000 лева, които ръководството на фирмата веднага заплаща.

След това обаче не са били предприети никакви мерки съобразно закона и съответните наредби, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той подчерта, че директорът на Басейнова дирекция е трябвало да издаде постановление за ликвидирането на незаконното съоръжение, но повече от година то е продължило да работи.

Щетите за бюджета за този период заради липсата на какъвто и да е водомер се изчисляват на над 60 000 лева.

Междувременно в прокуратурата е получен сигнал за действия на директора на Басейнова дирекция за Варварски минерални бани, по които е образувана преписка.

Тепърва ще се проверяват всички други случаи, при които няма издадени подобни постановления, като разследването през вчерашния ден е показало, че има около 40 подобни обекта на територията на областта, допълни Румен Попов./БНР