Прокуратурата иска отстраняване на Иван Тотев заради „Зоокът”-а

totev

Иван Тотев е обвинен в длъжностно престъпление

Софийска градска прокуратура ще поиска отстраняване от длъжност на кмета на Пловдив Иван Тотев, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й, причината за това искане на държавното обвинение е, че 90 процента от свидетелите по разследването са в йерархична зависимост от пловдивския градоначалник.

Искането ще се разгледа от Пловдивския окръжен съд. Магистратите ще трябва да решат и дали да променят размера на паричната гаранция, наложена на Иван Тотев. Тя е в размер на 20 000 лева. Пловдивският кмет вече е внесъл в съда искане за промяна.

“Кметът на Пловдив първоначално е поискал изменение на мярката за неотклонение „парична гаранция“ от 20 000 лева. В последствие оттегли искането си за това изменение на мярката, но на следващия ден отново подаде такова искане, като вторият път е сезиран Софийски градски съд“, обясни Арнаудова, цитирана от “Фокус”.

От пресцентъра на Община Пловдив разпространиха изявление от името на Иван Тотев, че ще изчака решението на Пловдивския окръжен съд, тъй като той е органът, който може да се произнесе по искането на прокуратурата.

Градоначалникът си е пуснал отпуск за днес, очаква се и в понеделник да отсъства.

На 10 януари Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на Пловдив Иван Тотев заради изграждането на нов зоокът в града. Той е обвинен за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева, като случаят е особено тежък.

Според държавното обвинение, в периода 30 април – 17 ноември 2014 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, и като възложител на обществени поръчки, Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът”-Пловдив.

Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта.

Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“-Пловдив с изпълнителя – „Запрянови 03” ООД.

Това Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв.