Прокуратурата повдигна обвинения и на съучастниците на кмета на Созопол

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на двама от съучастниците на кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който на 19 март беше обвинен за длъжностно присвояване на близо 2 млн. лв., съобщава държавното обвинение.

Единият от съучастниците е главният счетоводител на общината. Тя е обвинена за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления, съобщава прокуратурата.

Тя е привлечена като обвиняема за това, че между 2014 г. и 2017 г. в Созопол с 34 отделни деяния в качеството си на длъжностно лице и след като се е сговорила предварително с другите извършители, е присвоила чужди пари в общ размер над 2 млн. лв., собственост на община Созопол.

Тя е наредила изплащането на сумата в общ размер да бъде преведена от община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. Като основание за банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни дейности в села на територията на общ. Созопол – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Спрямо нея е взета мярка за неотклонение “подписка”. Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение, за престъплението може получи наказание “лишаване от свобода” от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество.По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и мъж, който също е с мярка за неотклонение “подписка”.

 

Източник: dnevnik.bg