Прокуратурата подхвана сделката за близо 300 000 лв. на кмета на Бобошево Крум Маринов с „Фулконтакт”

06-01-09-krummarinКрум Мариновov1
Крум Маринов

Окръжна прокуратура – Кюстендил казва на 3 февруари има ли нарушения при изпълнението на обществената поръчка в Бобошево за близо 300 000 лв. от фирма „Фулконтакт” ЕООД. Поръчката е с предмет „Създаване на изложби за експониране на местното етнографско, историческо и природно наследство на община Бобошево с прилагане на аудиовизуални и компютърни технологии”.

06-01-09-marisns-sirakova
Мариана Сиракова – говорител на Окръжната прокуратура  

Сделка с „Фулконтакт” ЕООД и кмета Крум Маринов излезе на светло след проверка на АДФИ. Подозренията са, че ценовата оферта на фирмата е в пъти по-голяма от тази на втория участник. Говорителят на държавното обвинение Мариана Сиракова заяви, че през ноември миналата година в ОП –Кюстендил е постъпил докладът на АДФИ относно изпълнението на поръчката. „Колегите са преценили, че има нарушения и сега наша работа е да проверим. В момента тече тримесечният срок на проверката и след приключването му ще излезем със становище дали да се образува съдебно производство, или да бъде постановен отказ. На този етап нищо повече не може да се каже предварително“, коментира Мариана Сиракова.

Според данните от Агенцията по обществените поръчки прогнозната стойност е 295 286 лева без ДДС. С парите е трябвало да бъдат изработени 42 филма с обща продължителност 140 мин, всеки един озвучен на 5 езика; изработка на версия за показване в интернет на създадените филми, изготвяне на DVD и печатна дипляна за разпространение – 1000 комплекта. Освен това е трябвало да бъде доставен софтуер, чрез който да се управлява избора на аудиовизуални елементи, отговарящи на определени признаци; избора на език за озвучаване; взаимодействието с потребителя чрез допир до екрана и възможност за записване на диск.

При финансовата инспекция е установено, че със своя заповед кметът на Бобошево Крум Маринов е назначил 5-членна комисия за разглеждане, оценка и класиране на офертите, в състава на която не е включил IT специалист и специалист по производство на рекламни клипове. Обективността на оценките на двете оферти е тотално нарушена. Членовете на комисията са били абсолютни аматьори, без необходимата квалификация. Това поражда първото съмнение, че спечелилият поръчката е дал най-изгодната оферта. А ценовата оферта на победителя е с над 20 000 лв. по-голяма в сравнение с ценовата оферта на класирания на второ място участник.

Подробности в печатното издание