Прокуратурата проверява дали зам.-министър Александър Манолев е построил къща с евросредства

Върховната касационна прокуратура започна проверка заради публикации в медиите за злоупотреба с евросредства на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.

Според публикациите Манолев притежава парцел, върху който е построил къща за гости, финансирана по европейски проект по Програмата за развитие на селските райони. Сградата обаче никога не е била действащо място за настаняване, а се ползва като частна вила от Манолев.

Става въпрос за къща между Сандански и Попина лъка, в местността Чинар куши.

ВКП изиска от Държавен фонд “Земеделие” заверено копие от проекта. В хода на проверката прокурор от Върховната касационна прокуратура ще снеме писмени обяснения от лицата, имащи информация по случая, длъжностни лица от ДФЗ, работили по одобряването на заявлението за подпомагане, и последващото оторизиране на плащанията.

От държавното обвинение ще преценят дали бенефициентът е спазил задължението в срок от пет години след сключване на договора да използва придобитите активи по предназначение, както и дали е спазена разпоредба за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка “Разнообразяване към неземеделски дейности” от ПРСР за периода 2007 – 2013 г.

Върховната касационна прокуратура ще възложи и на Националната агенция за приходите да провери Александър Манолев по реда на ДОПК.

От своя страна, пак във връзка с медийните публикации, Фонд “Земеделие” назначи преди дни спешна проверка на европейския проект от програмата за селските райони за къща за гости край Сандански, за която има информация в медиите, че е свързана със зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и се ползва от него лично, без да работи като туристически обект, за каквото е получила европари.

Александър Манолев влезе в правителството през есента на 2015 г., като първоначално беше избран за зам.-министър на туризма. По-късно е назначен на същата позиция в Министерството на икономиката, а през септември миналата година беше номиниран и за министър на транспорта – след оставката на Ивайло Московски.