Прокуратурата проверява ТЕЦ „Бобов дол” и превоза на въглища от мината за централата

ТЕЦ „Бобов дол”
  • Незаконно ли са затворени рудниците „Бабино”, „Бобов дол” и „Миньор”, нищи още държавното обвинение

 

Прокуратурата в Дупница работи по три сигнала, свързани с дейността на ТЕЦ “Бобов дол” и мините в Бобов дол.

„В Районна прокуратура (РП) – Дупница са образувани преписки във връзка с постъпили сигнали от кметовете на селата Големо село и Мламолово и от Общинска администрация – Бобов дол.

Първата е по сигнал на кмета на с. Големо село, община Бобов дол, относно горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”, въпреки забраната, въведена от министъра на околната среда и водите. В него се посочва, че от багера се извършва подаване по транспортната лента на смес от отпадъци и въглища, които влизат към котлите за изгаряне. Заявява се, че в близост до ТЕЦ „Бобов дол” видимо е складирано голямо количество отпадъци с неясен произход и съдържание”, съобщиха от държавното обвинение.

В прессъобщението се казва още, че в РП – Дупница е постъпил сигнал и от кмета на с. Мламолово, община Бобов дол, относно движение на тежкотоварни средства, превозващи въглища от Мини „Бобов дол” до ТЕЦ „Бобов дол”. Посочва се за издадена от кмета на община Бобов дол заповед за ограничаване движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона, както и на камиони, превозващи насипни материали с необезопасен товар. Констатира се нейното неспазване, въпреки поставените пътни знаци.

Третият сигнал, постъпил в РП-Дупница, е от Общинска администрация-Бобов дол, визираща данни за наличие на нерегламентирано затваряне на рудниците „Бабино”, „Бобов дол” и „Миньор”. Това е било извършено в периода 2017 г. – 2018 г. Нерегламентираното затваряне предпоставя потенциална опасност от евентуални бедствия и аварии за населението в селата Голема Фуча, Мала Фуча и Бабино.

И по трите сигнала прокуратурата е разпоредила проверки, които следва да бъдат осъществени от различни органи. При установяване на данни за извършени престъпления от общ характер ще бъдат образувани досъдебни производства.

По неофициална информация в понеделник трите блока на ТЕЦ „Бобов дол” не са работели заради планов ремонт. „В момента трите блока на централата не работят, но това е заради планов ремонт. Блоковете се подготвят за работа, която да започне в понеделник вечерта или вторник сутринта. Работниците са в нормален режим на работа, с изключение на стола, който бе затворен заради спирането на водата. Към обяд в двора на централата бе и изп. директор Емил Христов, но дали е на работа, или не – не знам”, съобщи за „Вяра” работник в дружеството, настоял за анонимност.

Същевременно в центъра на Големо село е разположена станция за измерване чистотата на въздуха и за вредни емисии. „Машината е тука, ТЕЦ-ът не работи. Измерваме. Какво мерим? Ще си тръгне станцията и ТЕЦ-ът ще заработи”, коментират в селото.

 

Както е известно, миналия четвъртък (20 февруари) директорът на ТЕЦ-а Емил Христов беше задържан в Козлодуй, където бил в командировка. На следващия ден беше освободен под парична гаранция от 30 000 лв. Той е обвинен в съхраняване и разположение на опасни отпадъци в нарушение на правилата. Припомняме още, че по-рано при посещение в Бобов дол миниcтъpът на околната среда и водите Емил Димитpов каза, че централата е горяла отпадък, смесен с въглища. Освен това обясни, че разрешителното за горене на друг вид гориво, освен въглища, е с изтекъл срок. След визитата на екоминистъра и гл. прокурор Иван Гешев в Бобов дол започнаха маcови пpоверĸи на различни институции, свързани с преминаването на тежкотоваpни кaмиони от мината за ТЕЦ-а, които рушат инфраструктурата и къщите на хора от миньорския град, Мламолово, Мало село и Големо село, намиращи се близо до пътя.