Прокуратурата разследва побой с камшик над 11-годишен в Бобошево, разпитани са 10 деца

Пострадалият е станал обект на агресия, след като наклеветил батковци, че пушат

Районната прокуратура в Кюстендил и полицията в Дупница разследват побой с камшик на 11-годишно момче, нанесен от други деца в Бобошево. „Инцидентът е от събота следобед. Побоят е извършен на стадиона, където децата са играели. Потърпевшото момче е добре, прегледано е било в болница от лекар. Издаден е и документ. След случилото се в училището проведохме беседа със съдействието на Детска педагогическа стая и Отдела за закрила на детето. Почти всички деца, участвали в инцидента, са наши ученици. Запознати сме изцяло със случая, разговаряли сме с децата, но повече не мога да кажа заради разследването. Освен полицията, по случая работи и прокуратурата”, каза директорът на бобошевското училище Петър Кираджийски. Именно от училищното ръководство уведомили органите на реда за случилото се.
Във връзка с упражненото насилие в общината е била свикана спешно Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
В Бобошево коментират, че побойниците са по-големи от потърпевшото дете. „Батковците” решили да раздадат правосъдие, защото 11-годишният уведомил школския директор, че по-големите момчета пушат цигари. Побоят е бил сниман, а видеото – качено в интернет, но впоследствие е махнато. Битото момче е от ромската махала на Бобошево, където живеели малко хора от малцинството.
“В РУ-Дупница е образувано досъдебно производство за нанесен побой с камшик на 11-годишно дете в Бобошево от други деца”, съобщи говорителят на ОД на МВР-Кюстендил. Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се води разследване за извършено престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК.
Към настоящия момент от прокуратурата е установено, че около 15,30 ч. на градския стадион в гр. Бобошево малолетният Г.Н. бил нападнат и заплашен. Момчето било удряно с ритници, юмруци, както и с камшик по гърба.
Наблюдаващият прокурор е възложил на органите на МВР установяване на лица, участващи в инцидента. Незабавно са предприети действия по установяването им. Самоличността на участниците и свидетелите е изяснена.
Проведени са разпити на над 10 деца и директора на училището. Ще бъдат разпитани и други свидетели. Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване на наранявания, причинени на пострадалия. Предстои извършване на видеотехническа експертиза на заснетия клип. Органите на МВР следва да установят наличие на видеокамери в района на местопроизшествието.
За случая е сезиран отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ – Бобошево.
Разследването по случая продължава под надзора на прокуратурата.