Прокуратурата разследва смъртта на горските служители, загинали край Петрово

Подпомагат финансово семействата на загиналите и пострадалия в огнения ад

Прокуратурата разследва смъртта на двамата горски служители, загинали при пожара в Петрово. Образувано е досъдебно производство. От държавното обвинение са установили, че на 3 август, в района на планинските села Голешово и Петрово, възникнал пожар. Огънят бил овладян, след което на място били изпратени служители на Югозападно държавно предприятие-Благоевград, които да го наблюдават. Впоследствие пожарът се разраснал. Следобед на следващия ден, на горска пътека в местността Св. Илия в района на с. Голешово, били открити телата на А.Г. (на 33 години) и В.Д. (на 46 години) – служители в горското стопанство. Незабавно бил подаден сигнал. Пристигналите екипи на полицията и Спешна помощ констатирали смъртта на двамата мъже. Третият пострадал – 47-годишният С.К., в тежко състояние бил транспортиран за оказване на лекарска помощ. Понастоящем мъжът е приет за лечение в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Мястото на трагичния инцидент е локализирано и запазено. Направен е оглед. Разпитват се свидетели. Предстои да бъдат назначени експертизи. Районът и досега продължава да бъде опасен, поради което е невъзможно извършване на допълнителни огледи. Формирани са екипи от разследващи.

Eдиният от загиналите е Антон Гръбчев от Петрич. Близките му са категорични, той не е трябвало да бъде на първа линия в битката срещу пожара.

„Те са работили с лопати. Значи аз се чух в 11,30 часа с брат ми, той ми каза: „Бате, в гората сме, има пожари и т.н.“, казах му: „Внимавайте“, защото него по принцип го е страх от такива работи. Един пожарникар знае накъде да тръгне да бяга, откъде ще дойде пламъкът, знае абсолютно всичко. Те нямат абсолютно никаква представа. Те нямат и маркуч за поливане, те им дават една помпа, гръдна, с която хората си пръскат обикновено дърветата, овошките в градината, или една палка, или метла. Това е пълна простотия, все едно да те пратят на война и да ти дадат един щик и да ти кажат: „Ходи се бий“, смята братът на Антон – Иван, цитиран от Nova.

Министърът на земеделието Христо Бозуков заяви, че горските служители не е трябвало да са на първа линия в борбата с пожара.

„Тяхната роля е била не да гасят пожара, а просто да отцепят пътя, за да не преминават хора и да пострадат. Но поради нещастно стечение на обстоятелствата – силен вятър, пожарът отначало е бил низов, но от порива на вятъра се е вдигнал върхово и огнената стихия ги е заляла”, обясни той.

Югозападното държавно предприятие ще подпомогне финансово семействата на двамата свои служители, загинали при изпълнение на професионалните си задължения в пожара край санданското село Петрово, както и техния колега, пострадал сериозно при огнения инцидент. На заседание на Управителния съвет ще бъде взето решение за размера на помощта, която ще бъде предоставена от стопанската дейност на ЮЗДП. Предприятието разкрива и дарителска банкова сметка за набиране на средства в помощ на близките на горските инспектори Антон Гръбчев и Валери Димитров и на инж. Стоян Ковачев. От ЮЗДП поднасят своите най-дълбоки съболезнования на семействата и близките на горските служители, загубили живота си край село Петрово.