Прокурори от Перник, Кюстендил и Благоевград излязоха на мълчалив протест

Днес магистрати и служители от района на Апелативна прокуратура – София излязоха на мълчалив протест срещу готвените промени в Закона за съдебната власт и Наказателния кодекс пред сградите на съответните прокуратри.

Съдебният окръг обхваща районите на трите окръжните прократури в Югозападна България – Перник, Кюстендил и Благоевград. В обхвата му влизат още Видин, Монтана, Враца, както и Софийска градска прокуратура и Софийска окръжна прокуратура.

Приомняме, че вчера Правната комисия прие на първо четене да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. Днес последваха протести в цялата страна.

Мълчаливото бдение в София започна в 11.00 часа. Прокурори, следователи и магистрати се събраха на стълбите пред Съдебната палата. Пристигна и главният прокурор Иван Гешев, който уточни, че е тук в качеството си на гражданин, за да подкрепи своите колеги.

По същото време прокурори от Окръжна и Районна прокуратура, както и административни служители излязоха на мълчалив протест пред сградата на Съдебната палата в Благоевград.

“Депутатите от четиридесет и петото Народно събрание /НС/ не успяха да излъчат правителство след като президентът на Република България връчи първите два проучвателни мандата. Въпреки предричания от почти всички политици, политолози и социолози кратък „живот“ на този парламент, народните избраници от Правната комисия на НС, по време на Страстната седмица, решиха в спешен порядък да подкрепят промени в съществени разпоредби от Закона за съдебната власт /ЗСВ/ и Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. За малко повече от 13 години и 8 месеца от обнародването му, ЗСВ е изменян и допълван 57 пъти, а за 15 години от влизане в сила на НПК, той е редактиран 52 пъти (…) Ние, магистратите и съдебните служители от Окръжна и Районна прокуратури гр.Благоевград намираме, че този подход на върховния законодателен орган е вреден за обществото и не е съобразен с изискванията на Закона за нормативните актове”, се казва в специална позиция на благоевградските обвинители. В документа е акцентирано, че:

“Закриването на всеки един орган на съдебна власт трябва да става след задълбочен анализ на резултатите от дейността му; степента на постигане на поставените пред него цели; професионален дебат и всеобхватна оценка на последствията от законодателните промени. В противен случай могат да настъпят редица тежки и нежелани от българските граждани резултати, в това число и заплащане на сериозни по размер обезщетения по реда на Закона за отговорност на държавата и общините за вреди, включително и поради неоснователно забавяне на наказателните дела и продължаването им извън разумен срок.

Всяка подобна законодателна намеса влияе пряко върху човешки съдби, включително и върху тези на жертвите на престъпни посегателство и техните близки.

Всеки народен представител дължи на избирателите си сериозен размисъл по поставените от нас проблеми и въпроси, преди да вземе решение как да гласува в пленарна зала”.

Снимка: БНР

Прокурори, следователи и служители от Окръжна прокуратура-Кюстендил също излязоха на мълчаливо бдение пред сградата на Съдебната палата. Това направиха и колегите им от Пернишки съдебен регион, които се събраха пред “храма на Темида”.

“Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите. Считаме, че опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по Глава I от Наказателния кодекс не са в интерес на българските граждани и общество”, се казва в позицията, публикувана на сайта на Окръжна прокуратура-Кюстендил и Окръжна прокуратура-Перник.

По закон съдебните служители нямат право на протест, затова изразяват позицията си с мълчалив несъгласие.

Краси Ценкова, екип “Вяра”