Промишленото в Дупница продължава да учи онлайн, а часове по практика ще има, след като се върнат в училище

Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление

Няма решение и как ще протичат практическите занимания за учениците от 11. и 12. клас, изучаващи мениджмънт след  31 януари

Пандемията постави пред средните училища куп въпроси, един от които е свързан с практическа подготовка на учениците от професионалните гимназии. Учениците от Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление (Промишленото) в Дупница продължават да се обучават в електронна среда, а практическите занимания ще продължат, след като се върнат в училище. „Заповедта на министъра, на базата на която се провежда дистанционното обучение, е до 31 януари. Нашите ученици ще продължат да учат от вкъщи още две седмици. В момента е невъзможно да провеждат присъствено обучение – ако идват в училище за часовете по практика, а след това трябва да се връщат у дома за теоретичното обучение, което е онлайн. Ако се наложи, по-нататък с практиката ще се наваксва. В зависимост от заболеваемостта от COVID-19 предстои да се вземе решение на ниво министерство дали да се премине към вариант с редуване на присъствено и онлайн обучение. Говори се за ротация – едни ученици да са в училище, други – онлайн, на етапи, за да не се засичат голям брой ученици”, каза директорът на учебното заведение Борис Кръстев.

След преминаване към присъствено обучение учениците от 8., 9. и 10. клас от специалността „Оператор в шивашкото производство” ще провеждат практиките си в специализираните кабинети в училището. Преди те са били на дуална форма на обучение, с практика в няколко местни шивашки фирми, с които имат сключени договори. Това е преустановено заради пандемията. Все още няма решение по какъв начин ще протичат след 31 януари практическите занимания за учениците от 11. и 12. клас, изучаващи мениджмънт.

Припомняме, че в началото на януари министърът на образованието обясни, че ако заболеваемостта от коронавируса намалее, ще се премине към вариант с редуване на присъствено и онлайн обучение. Както и че при спад на заболеваемостта се планира изпитите и практиките за големите ученици да бъдат в клас.

“Ще разрешим някои дейности при 5.-12. клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики”, каза министър Вълчев на 4 януари и уточни, че за момента е сигурно, че по-големите ученици ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса ще се вземе решение как да се действа след тази дата.

На този етап директорите на училищата не са получили заповед от министъра на образованието за изменение на режима на обучение.