Пропадания на земята в центъра на Елешница притесняват жители на разложкото село

Кметът Сашо Мицин: Стари септични ями са причина, след студовете проблемът ще бъде отстранен

В края на 2020 г. Кръстьо Паланков от с. Елешница подава сигнал до кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев, до ОбС и до Регионално поделение на ВиК – гр. Разлог. Той информира институциите за системното и регулярно пропадане на земната повърхност в центъра на Елешница от няколко години.

Последната дупка се появява през месец декември миналата година на около 50 м от най-натоварената улица на селото. В сигнала се посочва, че в района на пропаданията движението е особено активно, защото там се намира голям жилищен блок, аптека, заведения за кафе и храна, фризьорски салон, училище, детска площадка и др.

Мерките и временните решения от страна на община Разлог, провеждани през последните няколко години, изразяващи се в регулярно затрупване на пропадналата повърхност с друга земна маса, не са ефективни и не представляват адекватно разрешаване на все повече разрастващия се проблем, посочва от името на съгражданите си Кръстьо Паланков.

Наблюденията на местните хора показват, че при всяко следващо пропадане свличащата се земна маса става все по-обемна, а диаметърът на дупката – все по-голям. Те настояват да се предприемат адекватни действия, като се ангажират различни специалисти за обследване на проблема.

Според тях е нужно да се извърши оглед и анализ на терена, подпочвените води и ВиК инфраструктурата и да се изготвят становища за укрепване и  трайно решение на проблема. Като се има предвид, че пространството в близост до мястото е изключително оживено, при следващо срутване е възможно някой да пострада, алармира Паланков. Дни след подаването на сигнала в общинската администрация в Разлог дупката е запълнена. Няколко дни по-късно – дупката отново се появява. Живеещите изразяват  опасения, че и основите на блока в съседство също са сериозно компрометирани.

Стари септични ями, още преди изграждането на канализацията в село Елешница, са причина за създадения проблем, съобщи за „Вяра” кметът на селото Сашо Мицин. „Ямите за зарити още през 1985 година и никой не знае точния им брой. Предполагаме, че става въпрос за четири септични ями в този район, които вследствие на корозията предизвикват пропадане на почвата. С проблема е запознат и кметът на Разлог инж. Красимир Герчев, който дойде на място и се запозна със ситуацията. Направи се засипване със земни маси, като запълването става поетапно, тъй като с времето земните слоеве се слягат. Кардинално решение на проблема ще има през пролетта, когато метеорологичната обстановка позволява извършването на строителни дейности”, уточни Сашо Мицин. От община Разлог има назначена комисия от технически лица, която трябва да извърши проверка и инспекция на основите на блока, построен в съседство с района. „На този етап огледът показа, че основите на блока са много по-дълбоки и не са компрометирани по никакъв начин. Аз също съм притеснен, тъй като мястото е оживено и по тази причина работим активно за отстраняването на проблема. Доволен съм, че не се допусна някой да пострада. Община Разлог в лицето на кмета инж. Красимир Герчев отпусна бюджетни средства и след студовете проблемът ще бъде решен”, категоричен е Сашо Мицин.