Протестен митинг на миньори в центъра на София

За национален протестен митинг в София се събраха стотици миньори от комплекса „Марица Изток“. Демонстрацията е под наслов „В защита на енергийната независимост на България“ и е организирана от КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“.

Планът на протестиращите е да се отправят на шествие от пл. „Св. Александър Невски“ до сградата на Министерския съвет и да блокират участъци от ул. „Раковски“ и от булевардите „Цар Освободител“ и „Дондуков“.

Синдикалистите искат решение за бъдещето на въглищния сектор в страната, не само за „Мини Марица Изток“ – цели три района са засегнати от този проблем. Те прогнозират тежка зима и предупреждават, че при евентуална енергийна криза може да се стигне и до социална криза. Настояват закриването на работни места в страната да бъде съчетано с устойчива алтернативна заетост в засегнатите райони.

„Нашето основно настояване е, че за да се изкара зимата при тези цени на електроенергията, следва да се наложи задължително мораториум върху цените на емисии. Настояваме, че водената в момента политика от Брюксел и от нашето правителство с козируването не е най-правилната“;

„Тук сме днес, за да запазим енергийното сърце на България, защото до момента страната ни оцелява енергийно да бъде независима, точно благодарение на този комплекс „Марица Изток“ – добиваме наше национално богатство, което е с най-ниска себестойност и затова произвежданата ел. енергия е с най-добрата за България цена“, заявиха протестиращи пред БНР.