Протестите на пътните строители блокираха възлови места в страната

От 30 септември ще спре поддържането на пътищата

Пътните строители отново протестират. Началото бе дадено на площада пред Народното събрание, точно в 09:00 ч. и с шествие на Околовръстния път в района на Казичене.
Протестите пред парламента ще са целодневни. В зависимост от развитието на ситуацията ще бъде взето решение за евентуална промяна и засилване на протестите.
Според пътните строители държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности на около 80 фирми.
От 30 септември ще спре поддържането на пътищата, ако парламентът не върне правомощията по поддържането на републиканските пътища там, където са конституционно вменени – Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Това предупреди председателят на Българската браншова камара “Пътища” Стефан Чайков.
Протести има на 20 ключови места в цялата страна, като се предвижда и затваряне на отсечки, които до петък тази седмица то ще бъдат в рамките на 1 час.
Пътностроителни фирми от русенско се включиха в националния протест на Българската браншова камара “Пътища”, като блокираха международния път Е79.
Протестиращите затвориха между 10:00 ч. и 11:00 ч. движението от и към Варна на АМ “Хемус”.
В същия час е блокиран и пътен възел „Белокопитово“ при Шумен.
Представители на пътностроителните фирми от област Стара Загора се включиха в националния протест, организиран от Браншовата камара “Пътища”. За час те блокираха едното платно на южния изход на Стара Загора в посока автомагистрала “Тракия”.
Пътните строители затвориха кръговото кръстовище на Пазарджишко шосе на изхода на Пловдив в 10:00 часа и така се включиха в националния протест на строителните фирми. Тежка техника започна непрекъснато движение по кръговото, като по този начин блокираха преминаването на други автомобили. В зелената площ на кръстовището се събраха строителни работници, които издигнаха плакати с искания за изплащане на дължимите от държавата средства: “Искаме си дължимото – нито повече, нито по-малко”, “Инфлацията се бори с инвестиции”, “Спрете геноцида над строителните фирми”.
Пътностроителни машини от парка на хасковското дружество забавиха трафика на шосето Хасково – Димитровград, част от отсечката на I-5 Русе – Маказа, в знак на протест. Браншовиците протестират срещу неразплатените пари за пътно строителство, ремонти и поддръжка.