Протести срещу вноса на украинско зърно в България

Започва протести в още 12 страни от ЕС

 

На различни места в страната фермери организираха протести срещу вноса на украинско зърно в България. Според тях този внос не е регламентиран и подбива цените на българската продукция. Протестните шествия затрудниха движението по много пътища.

Близо 100 трактора се включиха в протест на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Добрич.

Точно в 11.00 часа те тръгнаха от сборния си пункт на околовръстното на града и преминаха по булевардите на Добрич. Недоволството на земеделците е продиктувано от безконтролния внос на зърно от Украйна и изискванията на Европейския съюз по т.нар. Зелена сделка. Земеделците в Добруджа се обявиха и срещу добива на природен газ в най-плодородния регион на България.

Земеделските производители, които взеха участие на протеста в Добрич, се оплакаха от липса на контрол на внасяното зърно от Украйна. Според тях ниската цена на това зърно подбива пазара и те не могат да реализират продукцията си, а складовете им са запълнени.

“Европейският земеделец иска да оцелее, вносът, който влиза от Украйна, не е контролиран…Не сме против украинския народ и Украйна, но по този начин ние убиваме собствените си производства. Собствените си земеделски производители…Зърното ни седи по складовете, банките започват да си искат кредитите, а ние не можем да продаваме. Слънчогледът от миналата година, който го продавахме на 1,8 лв., в момента цената е левче, която ни предлагат…Нищо не се реализирали, складовете са пълни, нямаме място за продукцията. На пшеницата се правиха проби и е с 14% зарази, което е недопустимо”, заявиха недоволни земеделци.

Протестни шествия имаше и в други градове на България, а от утре започва протест на земеделци и в още 12 страни от ЕС.

Над 60 зърнопроизводители със селскостопански машини и техника проведоха протестни

шествия в Бургаска област.

Протестите започнаха от Карнобат, след това шествия имаше в Бургас и Айтос. Движението на колите в пътните отсечки, по които се движиха тежките машини, беше за кратко затруднено, но до блокади не се стигна.

Да се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури от Украйна поискаха протестиращите. Теодор Иванов и Красимир Пенчев – зърнопроизводители от Карнобат, заявиха:

“Сега протестираме против вноса на украинското зърно. Искаме украинското зърно да бъде разделено от българското, защото имаме съмнение, че качеството е съвсем друго. Независимо, че се внася украинско зърно, евтино и евтин слънчоглед, цените на хляба и на олиото няма да падат… Чашата, тя се пълни, пълни, пълни, и идва един момент, в който прелива. Вносът в момента на украинското зърно да се спре, защото вносът подбива нашите цени.

Най-голям проблем създава вносът на слънчоглед, заяви председателят на Областния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров:

“В момента по данни на Митницата са внесени между 750 и 800 хиляди тона слънчоглед в България. Пшеницата е много по-малко, тя не оказва влияние. България произвежда някъде 1,5 милиона тона слънчоглед и в момента базите са пълни със стока и не се изкупува българската продукция”.

Земеделски производители от област Враца

с 50 трактора и друга селскостопанска техника участваха в националния протест на зърнопроизводителите. За около четвърт час те затрудниха движението на възлово кръгово кръстовище на обходния път на Враца, част от международния път Е-79.

В района се образуваха колони от автомобили и тежкотоварни камиони, които изчакаха солидарно превозните средства на протестиращите да премине през кръстовището.  Протестно шествие имаше и в Силистра./БНР