Протест на “Илинден-Ексохи”: Отворете границата за туристи!

Ако не бъдем чути, ще блокираме и “Кулата”, заявиха собственици на фирми и граждани

Жители на Гоце Делчев се вдигнаха на протест с искане за пълно отваряне на ГКПП “Илинден-Ексохи”. Малко след 18,00 ч. в сряда протестиращите затвориха кръговото кръстовище в края на града, което е връзката с граничния пункт. Представители на туристическия бизнес, търговци и хора от региона настояха за незабавно пускане на леки автомобили и автобуси. В момента през пункта преминават само камиони. По този начин ще се облекчи и трафикът през “Кулата”, откъдето дневно преминават над 5000 автомобила, а туристите чакат повече от 3 часа, мотивираха се участниците в протеста. Повечето от местните фирми работят с гръцки партньори и дейността им е сериозно затруднена заради затворения пункт. Има и доста жители на Неврокопско, които са загубили работните си места в Гърция поради тази причина.

Припомняме, че преди една година заради разпространението на коронавируса Гърция затвори граничния пункт „Илинден-Ексохи“, който е най-пряката връзка между бизнеса и хората от района на Гоце Делчев, Драма и Кавала. След серия от протести през пролетта гръцките власти взеха решение да се пропускат само тежкотоварни камиони, а от ноември 2020 г. часовият прозорец беше ограничен от 7 сутринта до 23 часа. Илия Дробенов, един от организаторите на протеста, коментира: „От утре в Гърция температурите ще са 40 градуса, което ще наложи забрана за движение през деня от 11 до 7 вечерта, така че предвид всичко това и предвид огромните опашки, които се образуват, ще затрудни неимоверно също дори този транспорт, който преминава през нашия пункт. През нощта са затворени заради това, че не могат да преминават, през деня ще са затворени заради това, че има високи температури и как ще ги доставяме стоките, което е първото и най-важното – да има някакъв вид търговия, за да можем да оцеляваме в тази епидемиологична обстановка“, допълни още Дробенов пред БНР. От ситуацията с ГКПП “Илинден-Ексохи” са засегнати и всички хора, които планират летните си почивки в този район на Гърция. „Ние доста добре сме си организирали бързи тестове, PCR тестове, ваксинация също върви в нашия район. Отделно от това има вече граждани, които имат европейски сертификат и въпреки всички мерки, които се взимат, въпреки това, че не сме в червената зона и не можем да преминаваме през „Илинден -Ексохи“ с леки автомобили или пеша, а трябва да отидем на „Кулата“, което е необяснимо, никаква логика няма. Това е дискриминация, ние не искаме да се премахват мерките, напротив – дори и по-строги да стават, но няма вече аргументи за затваряне на този пункт“, категоричен е Илия Дробенов. Отварянето на изградения преди 15 години с европейски средства граничен пункт „Илинден-Ексохи“ съживява икономически двата гранични района и създава много бизнес партньорства. Ето защо сегашното недоволство е общо и от двете страни на границата: След като опитите на регионалните власти в двата гранични района да намерят решение на проблема не дадоха резултат, бизнесът и обществото призовават българската държава да предприеме спешни действия: „Това не е проблем на гърците, това е проблем на българската страна, която трябва да вземе реципрочни и съответни мерки. Нашият протест ще е насочен против неправомерното затваряне от гръцка страна, но ще търсим и активното съдействие на българската страна за взимане на реципрочни мерки, защото има мерки, които могат да се вземат, за да можем да се опитаме да отворим пункта за граждани”, заявяват хората.

Ако предупредителният протест не успее да провокира бързи решения, следва блокада на „Кулата“, категорични са протестиращите. Както стана и миналата пролет. „Ако не бъдем чути, ще бъдем принудени да отидем на граничния пропускателен пункт „Кулата“. Ефективно ще трябва да затваряме международен голям път и да причиняваме неприятности както на хората, които са тръгнали на почивка, така и на хората, които превозват стоки от двете страни на границата. Молим да бъдем чути и да не се стига до такива ексцесии”. В протестна подписка срещу ограниченията вече са се включили над 100 фирми от Гоцеделчевския регион. Организаторите са изпратили писма до българското външно министерство и до дипломатическите представителства на съседни държави, засегнати от ограниченията.

Междувременно от министерството на външните работи съобщиха, че са в контакт с гръцката страна по повод трафика на общата ни граница и се търси решение на настоящата ситуация, свързана с противоепидемичните мерки, наложени от гръцките власти. Във вторник е бил проведен разговор с представител на посолството на Гърция у нас , на който е станало дума и за отваряне на ГКПП „Илинден-Екзохи“ за преминаване на пътници, а не само за товарни камиони. Гръцката страна е изразила очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП „Илинден-Екзохи“, както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП „Кулата-Промахон“, като там се планира да бъде увеличен броят на проверяващите служители от гръцка страна.