Проучване в Израел: Ваксината на Pfizer е много ефективна срещу варианта Делта при юноши

Проведено в Израел проучване показва, че ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech е много ефективна за предотвратяване на инфекция и симптоматично заболяване от варианта Делта при деца на възраст между 12 и 18 години, съобщава „Ройтерс”.
Констатациите, публикувани в медицинското издание New England Journal of Medicine, вероятно ще дадат допълнителна увереност, че ваксината е ефективна срещу силно заразния вариант на коронавируса сред по-младите хора, като резултатите от проучването идват в момент, когато лекарствените регулатори в САЩ обмислят разрешаването на тази ваксина при по-малки деца на възраст 5 и повече години.
Проучването в Израел установява, че прогнозната ефективност на ваксината срещу документирана инфекция с Covid-19 при подрастващите е 90% и 93% срещу симптоматичен Covid-19 седем до 21 дни след поставяне на втората доза.
Израелската държавна здравна организация “Клалит” и изследователи от Харвардския университет изследваха данни от 94 354 получатели на ваксината на Pfizer на възраст от 12 до 18 години, които бяха съпоставени с идентичен брой неваксинирани юноши от същата възрастова група.
Изследването е проведено между юни и септември, когато вариантът Делта вече беше основен щам на коронавируса в Израел.
От “Клалит” заявиха, че проучването е една от най-големите рецензирани оценки сред тази възрастова група относно ефективността на ваксината срещу Делта варианта.
По-рано тази седмица анализ, публикуван от центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), показа, че ваксината на Pfizer/BioNTech е 93% ефективна за предотвратяване на хоспитализация сред подрастващите на възраст от 12 до 18 години.
Ваксината на Pfizer/BioNTech е разрешена за деца на 12-годишна възраст и компаниите търсят допълнително одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за употреба й при деца на и над петгодишна възраст.
Очаква се групата от съветници на FDA да прецени данните за малките деца по-късно този месец.
Агенция „Ройтерс” отбелязва, че в Англия разпространението на Covid-19 сред децата допринася за нарастване на случаите на Covid-19 и предизвиква безпокойство сред някои учени, че ваксинацията се разпространява твърде бавно в училищата./БНР