Проф. Александър Димчев дарява по 500 лв. на успели деца в Рила

декан в СУ учреди награди за отличник, най-активен читател и най-добър ученик в неделното училище

Проф. Александър Димчев учреди 3 годишни награди за отличили се деца от 5 до 17 години в град Рила. Бившият декан на Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, който е с корени от Рила и от няколко години живее в градчето, ежегодно ще предоставя по 500 лв. на възпитаници на училището, читалището и неделното училище към местната черква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“.

„Наградата в училище „Аверкий Попстоянов” ще бъде за отличен ученик с високи морални качества, в читалищеХристо Ботев1898” – за най-активен читател в библиотеката, а в неделното училище – за най-добър ученик.

„Проф. Димчев беше гост на тържеството ни в първия учебен ден, съобщи за решението си да спонсорира отличници в училището, читалището и неделното училище. Предостави ни и дарението – сумата от 500 лв., която ще бъде връчена на отличения ученик в края на учебната година. Носителят на наградата ще бъде определен с решение на педагогическия съвет. Сумата ще бъде записана в специална книга за дарения, а от училището ще връчим свидетелство за дарение на професора”, каза директорът на ОУ „Аверкий Попстоянов” Татяна Симеонова.

90 деца посрещнаха на 15 септември в единственото училище в община Рила. „По традиция учебната 2021/2022 година бе открита с тържество, с всички ритуали – издигане на знамето под звуците на националния химн, слово на директора. Празникът беше много красив. Програмата продължи 45 минути при спазване на всички противоепидемични мерки. Освен проф. Димчев на тържеството ни бе и кметът на Георги Кабзималски. В края на юли от общината направиха подаръци на децата от лятната академия, които са наши ученици, и сега ще ползват пособията”, посочи директорката.

Както писахме, училището в Рила е с напълно обновен и преоборудван физкултурен салон. Предстои ремонт и на цялата училищна сграда и на столовата. Средствата в размер на над 1 млн. лв. без ДДС са осигурени от ДФ „Земеделие”, по проект на общината по Програмата за развитие на селските райони.

Юлияна КОЛЧАКОВА