Здравният министър обяви кои ограничения отпадат от 1-ви април

Костадин Ангелов

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов даде изявление за представители на медиите, малко след като тази сутрин пред сградата на “БулБио-НЦЗПБ” в столицата пристигнаха 51 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на “Модерна”. Ваксините ще бъдат разпределени до регионалните здравни инспекции в страната и изпратени там, където има най-остра нужда, пише novini.bg.

,,От 5 април децата се завръщат в яслите и детските градини. Всички ученици от 1-ви до 12-и клас се завръщат по училищата от 12 април, като за целта с министър Вълчев ще разработим план как ще се осъществи завръщането в класните стаи”, обясни проф. Ангелов.

Той допълни, че от 1-ви април отварят врати театрите, но с капацитет до 30%, като същото по всяка вероятност ще се отнася и за фитнесите. Ресторантите отново ще заработят оттогава, но само тези, които разполагат с открити площи – тераси и външни градини. По отношение на моловете, нощните заведения и по-големите магазини здравният министър посочи, че те няма да отворят от 1-ви април.

,,До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите – само за специалностите, които са изброени към момента. След това обсъждаме да се върнат и тези, които не могат да проведат обучението си в електронна среда. До края на днешния ден ще има заповед”, разясни пред журналистите министърът и уточни, че не се предвижда разрешаването на мероприятия на закрито до края на април

По отношение на ваксинирането проф. Ангелов изрази надежда темпът на ваксинация да се засили, след което сподели, че броят на хоспитализираните у нас започва леко да намалява на национално ниво.

Получихме първата голяма доставка от 51 600 дози на “Модерна”. Утре очакваме 151 000 дози на “АстраЗенека” и така за тази седмица ще имаме над 230 000 дози. За месец април очакваме към 700 000 дози, като това количество може да бъде увеличено след преговорите, които се водят за допълнителните 10 млн. дози. На база на всичко това сме изключително оптимистични за темпа на ваксинация. Вчера сме ваксинирали близо 10 000 души. Раздадените количества ваксини на “Пфайзер” по РЗИ-тата вече са факт. 23 РЗИ-та са получили ваксини. 5 РЗИ-та ще получат ваксини днес. Стартираме разпределяне на ваксините и на “Модерна”. Това ще ни даде възможност да засилим темпа на ваксинация. На този фон сме леко обнадеждени от факта, че броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да е трайна тенденция. В Кюстендил се наблюдава такава тенденция от около седмица. В някои други областни градове също се наблюдава такава тенденция. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика на тази трета вълна, коментира той.

,,Изборите ще бъдат безопасни. Нека всеки български гражданин да упражни правото си на вот, за да няма след това политически спекулации”, апелира накрая проф. Ангелов.