Проф. Тодор Кантарджиев: Най-критична е област Кюстендил с 329 заболели на 100 000 души, след нея Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен

Проф. Тодор Кантарджиев
  • 58 нови положителни случаи с Ковид-19 в област Кюстендил за денонощие

  • Вече 75 души са хоспитализирани в болницата в град Кюстендил

Най-висока е заболеваемостта в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен. Това съобщи в интервю за агенция „Фокус” директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „На сайта на Националния център по заразни и паразитни болести качихме седмичния графичен анализ на данните на Националната информационна система. При него се дава информация за 14-дневната заболеваемост, която в страната върви нагоре. Дава се седмичният процент на положителни тестове, които се увеличават, както и седмичният брой лабораторни изследвания на 100 000 от населението. Новото, което представяме, е 14-дневната заболеваемост по възрастови групи. В Картата на България, която даваме, има области, където заболеваемостта е повече от 120 на 100 000 души за 14 дни. Най-критични са областите Кюстендил с 329 на 100 000, Пазарджик – 160, София-град – 161 души, Бургас – 189, Шумен – 143, Плевен – 170, Враца -164. Областите с най-ниска заболеваемост за 14 дни са Видин, Разград и Търговище. От месец февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите, като в началото на месеца бяха 90 на 100 000 на дневна база, а сега са вече 132”, коментира проф. Кантарджиев.

По думите му това трябва да ни държи нащрек и да се търсят две неща. „Първо – къде не се спазват мерките. Неспазване на мерките са събирания по тържища, събирания на много хора без спазване на отстоянието и носене на маска на открито като на пешеходните зони в големите градове. В моловете наблюденията са, че няма спазване”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

През изминалото денонощие в област Кюстендил има 58 нови

положителни случаи с Ковид-19. По общини новозаразените са съответно: Кюстендил – 34, Дупница – 14, по четирима са новозаразените в Бобов дол и Бобошево, двама са в Невестино, съобщават от Областния кризисен щаб.

Към момента в Ковид отделението на болницата в град Кюстендил са хоспитализирани 75 души. Двама пациенти са интубирани и в реанимация, по-голяма част от останалите пациенти са на кислород. Седем лица са настанени за лечение в Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“, град Дупница. Пациентите са в средно тежко състояние и на кислородна терапия. Четирима са хоспитализираните пациенти към днешна дата в Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница (като един от тях е с доказан PCR, а останалите с положителни бързи антигенни тестове). Всички пациенти са на кислородна терапия. Двама души са починали през изминалото денонощие – жена на 74 г. от община Кюстендил и мъж на 55 г. от община Невестино. Лицата са имали придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб поднася искрени съболезнования на семействата и близките на починалите.

868 са имунизираните лица в област Кюстендил, като 283 са с поставена втора апликация, сочат данните на Единния информационен портал.