Прошка искам, прошка давам! Социални центрове в Симитли отбелязаха Сирни Заговезни

Мил празник по случай Прошки, които се честват тази седмица, направиха в двата социални центъра в Симитли.

“Всяка година отбелязваме Сирни заговезни. Както традицията повелява, приготвяме сладки вкусотии и погача. Търсим прошка от по-възрастните, а дори и от по-младите потребители. Винаги четем беседа за празника, разказваме си спомени от младостта и какви да били традициите във всяко семейство. Получава се чудесен семеен празник за нашето голямо “семейство”, разказаха за Вяра специалистите, работещи там.

Център за настаняване от семеен за пълнолетни лица с физически увреждания и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция са две отделни институции, които се помещават на два етажа в една обща сграда. Тя се намира в района на бившето поделение. Центровете са на делегирана държавна издръжка към община Симитли. Капацитетът на всеки център е 15 човека. Персоналът е общ, както специализираният, така и помощният. Има 24 часа медицинско обслужване от медсестра и помощен персонал (санитари), както и специалисти на 8-часов работен ден – рехабилитатор, трудотерапевт, психолог и ръководител-екип (който е и социален работник).

“Организираме мероприятия за всеки повод, както и лични празници. За нас е важно да отбележим хубавите моменти, за да зарадваме възрастните хора, защото често настанените при нас са с тежки увреждания. Специалистите всеки ден организират групови занимания с потребителите, както и индивидуални консултации по график или съобразени с индивидуалните им нужди”, допълниха още от персонала на социалните заведения.

Съвсем наскоро там отпразнуваха 99-годишния рожден ден на баба Мария, която духна свещичките на разкошна шоколадова торта.

С различни тържества и инициативи бяха отбелязани и Баба Марта, Трифон Зарезан, Бабинден и други големи български празници.