ПСС-Благоевград с подробности и снимки от издирването на сноубордиста

Планинските спасители от отряда в Благоевград излязоха с подробности от акцията по издирването на 34-годишния сноубордист в Рила планина. Те публикуваха и първи снимки в социалнитв мрежи на обследвания терен.
Припомняме, че младият мъж от София изчезна в неделя след извънпистово спускане в ски зона “Картала”. До този момент издирвателните акции са безуспешни. Предполага се, че фрирайдърът е затрупан от лавина. Спасителните екипи от Благоевград, Банско, Разлог и София рискуваха собствения си живот поради тежките атмосферни условия и висока лавинна опасност в района на инцидента.
На този етап издирването е временно преустановено. Ето какво съобщи ПСС- Благоевград, прилагайки и снимков материал: “Няма да пишем подробности за случая. Медиите доста добре обясниха какво се е случило. Това са малко снимки за това, което се е правило предимно в улея.
Същевременно бяха “спуснати” от различни екипи и прегледани всички възможни маршрути около ски пистата, по които се бяха спускали скиори и бордисти. През изминалите няколко дни, въпреки лошите метеорологични условия участие в издирването взеха 17 спасители и стажанти от отряда, петима от отряд София, двама от отряд Банско и един от отряд Разлог.
Някои от тях участваха в няколко поредни дни. Издирването до момента продължи общо над 38 часа, като повече от 13 часа беше през нощта при силен вятър, снеговалеж и минусови температури. В момента затоплянето (повишаващо опасността от свличане на снежни маси в улея), ни принуждава да изчакаме стабилизирането на снежния склон, след което ще продължим да изследваме и търсим в района.
ПСС-Отряд Благоевград , БЛАГОДАРИ на всички хора и организации, които ни съдействаха през изминалите тежки дни и нощи!”