ПСС-Дупница: Не тръгвайте в планината без застраховка и неподготвени

Дупнишките планински спасители направиха поредната си тренировка преди летния активен сезон.

По двама души ще дежурят ежедневно в Рила през летния сезон

По двама планински спасители от ПСС-Дупница ще дежурят ежедневно от 1 юли до средата на септември, грижейки се за големия поток от туристи. Това стана ясно след поредната тренировка на дупнишкия отряд към Планинската спасителна служба преди началото на активния летен сезон. Той наброява 21 спасители плюс няколко стажанти. „От години отрядът ни дава дежурства през зимния и летния активен сезон. С годините се доказа, че това е най-добрият начин, за да можем да реагираме бързо“, коментира пред „Вяра“ ръководителят Кирил Чолаков.

Кирил Чолаков

Той даде и няколко съвета към туристите, решили да се насладят на красотата на Рила планина.
„Постоянно си говорим тези съвети и предупреждаваме. Отделен въпрос е, че някои хора ги спазват стриктно, докато други не го правят. Много е важно туристите да са проверили прогнозата за времето, преди да тръгнат в планината. Друга препоръка е телефоните им да са заредени. Хората трябва да са се поинтересували подробно и от маршрутите, по които са решили да тръгнат. Задължително е туристите да са си направили и планинска застраховка, която ще им спести едни последващи разходи както на самите тях, така и на нас“, препоръча дупничанинът.


Помолен да назове най-често срещаната грешка, която допускат хората в планината, опитният спасител каза:
„Подценяването на планината и определена ситуация, както и несъобразяването с климатичните условия. Напоследък се наблюдава, че не толкова добре подготвени хора тръгват смело в планината. Някои от тях дори не са достатъчно екипирани. И когато се натрупат няколко грешки, нещата стават лоши“.

Димитър ИКОНОМОВ