Пускат горския Красимир Сулев под гаранция от 3000 лв.

Красимир Сулев

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил отмени определението на дупнишкия съд по отношение на горския служител Красимир Сулев и от „задържане под стража“ му постанови мярка „парична гаранция“ от 3000 лв.

Сулев е привлечен като обвиняем за престъпления по чл. 325, ал.1 и чл. 131, ал.1, т.2, във вр. с чл. 130, ал.1 от НК /за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда, от длъжностно лице – горски стражар по повод изпълнение на службата му/. Инцидентът е от 06.01.2021 г. на ул. „Венелин“ в Дупница. В края на 2020 г. пострадалият Костадин Станчев е бил санкциониран от обвиняемия за нарушение на Закона за горите, като автомобилът, с който е прекарвал незаконно добит дървен материал, е бил конфискуван и оставен в двора на ТП „ДГС Дупница“.

Съдът счете, че е налице обосновано предположение за авторство на деянията от страна на обвиняемия, като този извод се прави на база събраните на този етап доказателства по досъдебното производство. За престъплението по чл. 325, ал.1 законът предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и кумулативното наказание „обществено порицание”, а за престъплението по чл. 131, ал.1, т.2, във вр. с чл. 130, ал.1 предвиденото наказание е лишаване от свобода до 3 години. По смисъла на закона повдигнатите обвинения не са за тежки умишлени престъпления.

От данните по делото не може да се извлече обосновано предположение за съществуваща опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Красимир С. е неосъждан, има регистриран постоянен адрес и създадена обвързаност със семейството, както и трудова заетост. Установено е, че е ангажиран и с треньорска дейност на деца, пише още в мотивите на съда.

Определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което по отношение на Красимир С. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“, е окончателно.