Пуснаха водата в Трън, парк „Ждрелото“ е отнесен

В Трън отново имат вода, след като наводнение в помпената станция стана причина да я спрат за над 16 часа.

Аварията стана около 22,00 ч. в понеделник вследствие на обилните дъждове и придошлата река Ябланица. Първоначално екипите на ВиК-Трън и ВиК-Перник не стигаха до помпите, тъй като сградата бе наполовина пълна с вода. На място дойде и кметът на община Трън Цветислава Цветкова. Водоподаването бе възстановено в 14,30 ч. във вторник.

На този етап тежка остава ситуацията в парк „Ждрелото“, който по думите на кмета е „отнесен“ от водите на река Ерма.

Снимки: Христо Йорданов

„Положението е изключително сериозно. Към момента все още нямаме никаква възможност да стигнем до най-проблемните участъци“, коментира Цветислава Цветкова. По думите й най-важното е, че няма пострадали хора. Щетите тепърва ще се изчисляват. Ще разчитаме на помощ от държавата, категорична е Цветкова.

В Трън и останалите населени места обстановката се нормализира. Пътищата са проходими, от 18,00 ч. в понеделник е отворен отново мостът над р. Ерма, който бе наводнен и доведе до откъсването на квартал „Мурговица“ от останалата част на града. Изградена е дига в района на наводнените къщи и дворове. Съоръжението е временно, местните власти ще търсят варианти за трайно решение на проблема.

В Трън все още е в сила частичното бедствено положение, обявено на 11 януари. То е за срок от 7 дни.