Путин нареди с указ: Животът в Русия да се удължи до 78 г.!

Руско издание: Колко пари ще бъдат похарчени за това?

Руският вестник “Ведомости” изчислява колко пари ще бъдат похарчени от бюджета на страната, за да бъде удължен животът на населението.
Според нов указ от този месец на президента Владимир Путин до 2024 г. средната продължителност на живота в Русия трябва да достигне 78 години.
За целта властите трябва всяка година да вдигат средствата за здравеопазване с 15 на сто, сиреч да отпускат годишно по още 300 милиарда рубли за тази сфера. И то при положение, че БВП расте с 4 процента годишно, както предвижда указът, а консумацията на алкохол в Русия спадне с 40 на сто.
Очакваната продължителност на живота във федерацията през 2017 г. бе 72,7 години. Хората в новите членки на ЕС живееха още през 2015 г. с 4,7 години повече, а мъжете – с 6,1 години повече от мъжете в Русия.
Стандартизираният коефициент на смъртност в Русия все още е по-висок, отколкото в Европа – мъжете от федерацията живеят средно 10 години по-малко от жените, селяните – 2 години по-малко от градското население, детската смъртност надхвърля двойно европейските показатели.
Според експерти впрочем планираното повишаване на качеството и достъпността на медицинската помощ ще увеличи продължителността на живота в Русия с 2,5 години. Още толкова се чакат от програмата за развитие на здравословния начин на живот, най-вече чрез намалена употреба на алкохол и тютюн. Така мъжете в страната ще живеят вече средно 74 години, а жените – 81, добавя “Ведомости”, цитиран от Би Би Си.

Властите в Крим предлагат да се въведе безвизов режим за чужденци, пожелали да се лекуват в Русия, най-вече по санаториуми и курорти. Това разказва пред “Комерсант” Сергей Стрелбицки от администрацията на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, пише БТА.
Идеята му предполага чуждестранните пациенти да прекарват в Русия 30 дни без документи за влизане, после при нужда да получават “медицински визи” по опростена процедура. Това според кримския служител ще подкрепи отрасъла и “ще спомогне да прекършим санкционния режим”.
“Това е достоен отговор на санкциите, на информационната война, която се води срещу страната ни – коментира Стрелбицки пред изданието. – Чужденците ще видят с очите си как живеем тук. Колкото до Крим, ще се убедят сами, че Крим е част от Русия.”
Според вестника здравното и външното министерство в Москва вече разработват специален визов режим за чужденци, пристигащи за лечение в Русия. Туроператорите засега оценяват скромно броя на чуждите клиенти на руските санаториуми, но експерти на вестника смятат медицинския туризъм в Русия за перспективен отрасъл като цяло и припомнят, че страната разполага с клиники, съпоставими с европейските.
В руските санаториуми почиват годишно към 5 до 7 милиона души, но чужденците са само 1 процент – и то главно руски граждани, изселили се в чужбина, или хора от постсъветското пространство, сочи оценка на Сергей Ромашкин, управител на туроператорска фирма.
Според него визови улеснения биха увеличили туристическия поток към Русия с 20-25 на сто, но не и в случая с медицинския туризъм.
“Тук има смисъл да се ориентираме само към рускоезичното население в чужди държави. Всички останали ще бъдат изправени пред цял комплекс от проблеми – не е толкова лесно да откриеш преводачи, владеещи именно медицински английски или немски”, обяснява професионалистът.