Путин се закани на Запада с асиметричен отговор

Руският президент отдели малко време на международните въпроси в годишната си реч пред Федералното събрание

Руският президент Владимир Путин отправи предупреждение към Запада да не предизвиква Русия, защото “ще съжалява, както отдавна не е съжалявал за друго”. В годишната си реч пред Федералното събрание той отдели малко време за външната политика, въпреки че речта му продължи час и половина.

Без да посочва поименно държави, той каза, че “някои страни развиха нов спорт да се закачат с Русия без повод”. По думите му “Русия се държи търпеливо и скромно, гледайки наглостта на другите страни”. Заедно с това предупреди, че отговорът й ще бъде “асиметричен, бърз и твърд”, ако бъде предизвикана. Той не обясни какво би могло да предизвика такава реакция, но добави, че “сами ще определяме червените линии при всеки отделен случай”, които не бива да се пресичат.

След това президентът изброи някои от новите стратегически системи, които влизат на въоръжение, като акцентира на хиперзвуковите оръжия. Съобщи, че първият полк, снабден с ракети “Сармат” (балистични ракети с наземно базиране от пето поколение), ще поеме бойно дежурство през 2024 г. и че към тази дата съвременната бойна техника ще представлява 76% от руското въоръжение. Той изрази гордост, че “Русия е лидер в създаването на оръжия от ново поколение”.

За напрежението около Украйна и концентрирането на руски войски край границата й Путин не каза нищо. Но отдели внимание на Беларус и твърдението на неговия президент Александър Лукашенко, че е осуетил подготвян държавен преврат. Той изрази съжаление, че “коллективният Запад” сякаш не забелязва историята с подготовката на убийство на Лукашенко.

Основната част от речта, която бе 17-а за Путин, откакто е начело на държавата, бе посветена на вътрешните задачи на Русия. Путин призова руското население да се ваксинира масово и постави задачата от 2030 г. руските биолози да създават за 4 дни тестове за улавяне на нови микроби./СЕГА