Пчелно семейство от 2 години живее в разложко училище

От две години училище в Разлог е дом на пчелно семейство. Това разказа за БТА директорът на Начално училище “Яне Сандански”, което е приютило насекомите. Началото на отглеждането им е дадено с проект, в който участват още Франция, Италия, Испания и Румъния. Кошерът е уникален, изработен е във Франция и е прозрачен. По този начин се дава възможност децата да наблюдават живота на пчелите.
Пчелите живеят напълно свободно, излизат навън, събират прашец и нектар и се връщат в кошера. Имаме възможност да събираме меда, който произвеждат, но предпочитаме да оставим живота им непроменен от човека, каза още д-р Тренчев.
Отглеждането на пчелите в училище има много голям образователен ефект върху децата, разказа директорът. Наблюдават ги, знаят как да открият майката, знаят и къде са яйцата на пчелите. Това се познава по по-високата температура около яйцата, която пчелите поддържат с трептене.
За тези две години нямаме нито едно ужилено от пчела дете или възрастен, разказа д-р Тренчев. Те не са агресивни, а и децата знаят вече много за живота им. Нито веднъж при нас не е умирало и пчелно семейство, което показва, че в Разлог не се третират земеделските площи с отрови, допълни директорът на началното училище. Не така стоят нещата с кошерите в останалите страни по проекта. Във Франция вече три пъти умират цели пчелни семейства и се налага да се подновяват. Подновени са и в Италия и Испания, разказа д-р Тренчев.
Целта на отглеждането на пчелите е да се обогати екологичното съзнание на децата. Полза от това имат и местни пчелари. За времето, в което отглеждаме пчелите в една от класните стаи, са идвали няколко пчелари, които искат да видят какво всъщност се случва вътре в кошерите, разказа д-р Тренчев. През лятото кошерът нараства като брой и се отделя ново семейство. Тогава викаме местен пчелар, който да вземе новото семейство, за да не остане то диво, допълни директорът на училището в Разлог.