Пълна промяна! Спретнати редици от бежово-сини сгради се извисяват на входа на Гоце Делчев, кметът Москов: Санирането е най-важният ни проект

32 са одобрените за ремонт сгради в общината, интересът е огромен, всеки блок, отговарящ на изискванията, е включен, уточниха от общинската администрация

91-02-01-83a0ff

Кметът Москов заедно със зам.-министър Нанков, депутатите Г. Андонов и Д. Савеклиева и губернатора Михайлов откриха санираните блокове на ул. „Бяло море“

Европейска улица с подредени като гвардейци сгради с еднакви фасади, както е в големите европейски градове, посреща всички още на входа на Гоце Делчев. Цяла поредица от блокове преживяват своята пълна промяна благодарение на програмата за енергийна ефективност. Те вече светят в светлобежово, комбинирано с наситеносиньо, придавайки на цялата улица спретнат и модерен вид.

Кметът на общината Владимир Москов и екипът му търсят всякакви възможности за финансиране и постигане на енергийна ефективност на жилищните сгради, с което се обновява обликът на града.

„Най-важният проект, по който работи общината в момента, е изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”, категоричен е кметът Владимир Москов. В резултат на общите усилия на управата на общината и собствениците на жилищата в края на миналата година приключи саниранито на 8 блока, завършени бяха и процедурите по още 18 блока.

Първите обновени сгради, които се намират на улица „Бяло море”, бяха открити през октомври миналата година. Блок „Иглика“ беше обновен по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Многофамилна жилищна сграда на №18 – блок „Кокиче“, беше ремонтирана с осигурено финансиране от Националната програма за енергийна ефективност.

„Благодаря за доверието на гражданите към нас и към тези програми. Благодаря и за доброто взаимодействие и професионалната работа между всички институции за реализирането на проектите за саниране на жилищните сгради“, каза кметът на общината Владимир Москов.

Общо 32 са жилищните сгради, които ще се санират, приключила е работата по около 1/3 от тях. От общинската администрация уточниха, че почти няма блок в град Гоце Делчев, който да отговаря на изискванията на националната програма и да не е включен за обновяване. Интересът от страна на гражданите е огромен, като основната причина за това са резултатите до момента, които всички могат да видят. Затова има регистрирани нови десетки сдружения на собствениците.

Майсторите монтират нова ПВЦ дограма по апартаментите и общите части на сградата, прави се топлинно изолиране на външни стени и покрив, хидроизолация и отводняване на покрив, ремонт на заземителна и мълниезащитна инсталация, ремонт на електроинсталация в общите части и поставяне на енергоспестяващо осветление.