Първан Дангов: Работим по визия за изграждане на Дупница като модерен град

Първан Дангов

Време е да върнем общината обратно на хората, казва кандидат-кметът на БСП

 

  • За предстоящите на 27 октомври местни избори БСП издига кандидатурата за кмет на община Дупница на Първан Дангов. На общинската конференция на социалистите бившият градоначалник получи подкрепата на 53-ма от присъстващите делегати, двама гласуват с „въздържал се” и един – „против”. Дангов ще се кандидатира и за общински съветник, като ще бъде на второ място в листата, водена от областния лидер и настоящ общински съветник от БСП Станислав Павлов. В листата са и нови лица, които тепърва ще се вписват в кръга на политиците в общината. Това са д-р Елена Гюзелева, която е завеждащ Вътрешно отделение на общинската болница и Антони Стоянов – един от най-добрите математици в България, откривател на млади таланти в областта на математиката, бивш директор на Софийската математическа гимназия и носител на редица национални награди, който през 2017 година бе обявен от Европейския парламент за „Европейски гражданин на годината“, а миналата година бе един от отличените с почетния знак на община Дупница, и Валентина Караганова – секретарят на читалище „Ген. Георги Тодоров“. За общински съветник от БСП се кандидатира председателят на Сдружение „Бъдеще за Джерман“ Борислав Тасков. В листата са и отдавна познатите Георги Пехливански – доайенът в настоящия Общински съвет и един от политиците в цялата страна, натрупал най-много опит в залата на местния парламент, Ивайло Петров, Злати Славев. Предизборния щаб оглавява депутатът д-р Иван Ибришимов.

 

  • Първан Дангов е роден през 1970 година в Дупница. Завършил е ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора. През 2003 г. е избран за кмет на община Дупница като кандидат на БСП. По негово време се довършва пътен възел „Байкал“ и започва газифицирането на града. През 2004 г. печели наградата на института „Николай Добрев“ за най-добър млад политик от левицата. Започва публичния дебат за влиянието, бизнеса и политическите практики на известните като Братя Галеви Ангел Христов и Пламен Галев, заради което влезе в конфликт с тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков,  централното ръководство на БСП, както и с местните соцлидери Иван Ибришимов и Станислав Павлов. Мандатът му изтича през 2007 г. Същата година стига до балотаж на общинските избори, но губи срещу Атанас Янев, издигнат от инициативен комитет начело с Пламен Галев и Ангел Христов. През 2009 г. е подгласник за приза „Бяла лястовица“ на Клуба на завършилите Българското училище за политика „Димитър Паница“. На местните избори през 2011 г. участва като независим кандидат. Критикува често Общинския съвет за корупционни практики. Оглавява Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните през 2013 г., но е уволнен заради серия критики към местното ръководство на ГЕРБ и общината. В момента е ветеринарен лекар на свободна практика. Женен, има две деца.

–        Г-н Дангов, включвате се в предизборната битка от името на БСП, с която доскоро бяхте в конфликт? Постът, към който се стремите, ли Ви обедини?

– Не съм имал конфликт, имал съм различно мнение по въпроси, свързани с местната политика. Не съм бил против някого, а съм изхождал от мои принципни позиции, които не съм криел. Мога категорично да заявя, че стремежът ми никога не е бил за постове или облаги – и преди, и сега. Мисля, че времето го доказа. Водя се единствено от това дали и доколко мога да съм полезен с опита, който имам. Смятам, че в местното самоуправление съм натрупал добър опит, а и мисля, че е време да върнем Дупница обратно на хората, за да не се окаже прекалено късно след още един мандат на ГЕРБ.

– Защо решихте да се кандатирате за кмет?

– Точно заради това, което казах. Това решение не беше от най-леките, които съм имал в живота си, така че е достатъчно обмислено. Причините да приема са две. Едната е, че болшинството от низовите организации в БСП ме предложиха. Тук е мястото да благодаря на всички за гласуваното доверие. Приемам го и като признание за работата ми, за позициите ми. Втората е, че моят роден град, общината, в която живея и работя, не се управлява добре. Като се започне от социалните дейности, инфраструктурата, заетостта, доходите на дупничани. Не на последно място, прозрачността или по-скоро липсата на такава в управлението. Това също надделя като мотив да дам съгласието си и да участвам.

Категорично град Дупница и прилежащите 16 села не се управляват добре. Управляват се на тъмно… Тишината в общината дори може да се пипне… Местното ръководство сигурно са добри бизнесмени, но не са добри стопани. Което е различно от добро управление, нали?!

И за децата вече е ясно, че видимата част, онова, което се вижда, че се прави из града, е само една фасада, зад чиито дебели стени се разиграват тъмните игри. Само един елементарен пример – погледнете детските площадки – отвън цветни и примамливи, вътре – боклуци, кучешки фекалии, разпарчетосани огради, пързалки и люлки… Кой добър стопанин позволява това?! Ще кажете – виновни са хората, вандалите, които съсипват. Не. Доброто управление създава механизми, за да не се допуска такова нещо или поне щетите да бъдат минимални. Какво направиха нашите „добри управленци“ например в парка, за да спрат вандалщината – вместо да се засили контролът и да се възложат повече дейности на охраната, се ограничиха посещенията за тийнейджъри. Това не са адекватни управленски решения. Не, и когато се създават ограничения за хората на Дупница, за които е предназначено това обществено място. Има далеч по-ефикасни мерки, които не са рестриктивни и дискриминационни. За горящото сметище да говорим ли – защо не се допускат медиите там?! Или до процедурите по провеждане на конкурсите и обществените поръчки?!

Така е с почти всичко в Дупница. Не може да се отрече, че вървят някакви дейности из града, но кажете, моля, решен ли е поне един значим проблем на общината?! Социалните дейности ли, училищата и образованието ли, доходите на дупничани ли, инфраструктурата ли… Ще кажете – ремонтира се жк „Бистрица” – ами идете и вижте за какъв ремонт става въпрос – из квартала вони на тоалетна, шахтите се задръстват и пълнят мазетата всеки ден, стесниха се улиците, стопиха се паркоместата… Т.е. само се „усвоиха“ едни пари… Ако добавим и обгазяването и смрадта на горящото сметище, картинката наистина създава образ на едно „добро управление“.

Да говорим ли за прозрачността, за липсата на каквато и да било информация по важни теми на Дупница?! Има, разбира се, много други важни и сериозни теми, но мисля да не отегчаваме читателя, за тях ще си говорим в кампанията.

–  Българите, включително и дупничани, са много обезверени. Не вярват на институциите, „политик” се превръща в мръсна дума за тях.

– Обезверени са точно заради това, което казах дотук. Обезверени не, отвратени са. Точно такива управленци, каквито днес представлавят Дупница. Политици, които ако нямат личен интерес, не се захващат с нито един общественозначим проблем. Но както всички знаем, повечето от хората, които ни управляват сега, живеят в други общини или не са родени тук. Вероятно нямат вътрешната потребност да решават нашите проблеми, проблемите на Дупница. Те просто са им чужди. Нали разбирате, освен на почит и родова памет, грижата е въпрос на желание и чувство на принадлежност към едно място.

–    По какъв начин Вие ще убедите хората от общината да Ви подкрепят?

-С ясна и широка програма, абсолютно реалистични дългосрочни и кратокросрочни цели, точни ангажименти със срокове. Ще представим цялостната ни визия за развитие и бъдещето на Дупница. Ще представим и конкретната. Концепцията за развитие обхваща и селата, където смятам, че има огромен ресурс. На жителите на нашите села е необходимо да им бъде върнато самочувствието и уважението, което заслужават. Те го заеха на политиците преди години и досега не са си го получили обратно. Това самочувствие е време да им се върне.

Хората знаят, че сме имали и ще имаме и в бъдеще чуваемост, на всеки ще бъде отворено, отговорено. Няма да се крия зад паравани и парапети, през които преминават само служители, баджанаци и близки със служебните си карти.

Искам хората да се научат да търсят отговорност от мен и от екипа, с който ще работя. Защото само така ще направим онова отворено, солидарно гражданско общество, без което всеки град и село са обречени на диктатура. Това не е демокрация, това е мутрокрация.

–  Прочетох, че водачът на листата ви Станислав Павлов казва, че сте успели да се консолидирате около важните теми за общината. Кои са тези теми за Вас и партията, която представлявате?

– Повишаване доходите на хората. Чрез развитие на местната икономика. Ще работим за създаване на най-добри условия за бизнес, за предприемачи, за инвеститори, за спорт и култура, за социални услуги… Ще работим върху развитие на цялостната визия на града. Специално място ще отделим и върху разгръщането на екосистемата и екологичните проблеми в общината, които към момента никак не са малко. И това не са предизборни обещания. Това са ясни и конкретни ангажименти, разписани в програма с точни срокове.

– Вие сте ветеринаран лекар, от какво боледува Дупница в момента?

– Аз отказвам да поставям диагноза на Дупница като ветеринарен лекар – тук живеят хора, не животни. Нека запазим човешкото в разговора. Има десетки перфектни лекари и специалисти, към които този въпрос би бил по-уместен.

Като ветеринарен лекар обаче мога да кажа, че в Дупница има много болни скитащи кучета, които никак не са безобидни. Мога да ви предоставя мои снимки, които съм документирал в работата си. Управляващите така и не успяха да се справят с този проблем. Осем години не стигнаха за една адекватна програма за намаляване на популацията и трайно решаване на проблема с бездомните кучета и спазване на Закона за защита на животните. Тук е мястото да кажа, че на хората, които се борят за правата на животните, трябва да бъде дадено представителство и те трябва да бъдат институционализирани. И преди като кмет, и сега като ветеринарен лекар, и в бъдеще ще продължа да работя с природозащитните организации и с всеки един човек поотделно, който има желанието проблемите да бъдат решени хуманно. Това е начинът, който заслужава всяко дишащо същество. Ще изработим стратегия, програма, правила с тяхно участие – искам всички гледни точки да бъдат изложени, обсъдени и с адекватни за всички страни решения.

Преди години дадох препоръки и съвети към настоящия управленски екип, за жалост не бяха чути вероятно, защото осем години бяха заети да решават собствените си проблеми.

Впрочем, програма за безстопанствените кучета беше разработена още преди години от моя екип, по примера и със съдействието на Софийска и Добричка община, с подкрепата на „Четири лапи“. Ако някой си спомня – приютът за кучета беше изграден почти от нулата. Създадохме регистър, направихме информационни кампании за ползата от регистрация, ваксинация и кастрация…, мои колеги ветеринарни лекари се ангажираха да се включат абсолютно безплатно за кастрация и обезпаразитяването на всички бездомни животни… Помните ли?!

– Казвате, че сегашното управление на ГЕРБ е лошо. Вие какво ще подобрите?

– На първо място ще подобря комуникацията и ще върна диалога с хората, с медиите, с обществените, културните и читалищните организации, със спортните и социалните звена, с институциите – Бюро по труда, Регионалния инспекторат по образование… Прозрачността и комуникацията в управлението ще е приоритет. Както впрочем винаги е била. Въпроси, които касаят голяма част от общността, ще бъдат решавани в пряк диалог, а не чрез натиск, както стана например с депото в Джерман. Ще обсъждам общественозначимите въпроси на широки общоградски и общоселски събрания, ще провеждаме и референдуми, ако се наложи – форма, която все още не намира добро приложение както в България, така и в Дупница. И защо да не бъдем пионери и да поставим едно добро начало за българската демокрация?! Във всички случаи аз и екипът ми ще бъдем отворени за диалог и въпроси.

На второ място – ще има контрол по изпълнение на всички обществени поръчки, по които общината е възложител, както и върху качеството на изпълнение. Ако си спомняте, преди време създадох много ефективна работна група – комисия за следдоговорен контрол. Благодарение на нея нямаше подобни недомислици, както сега в жк „Бистрица“, „елипсовидното кръгово кръстовище“, изрязването на здрав асфалт по основните улици на Дупница, безконтролното управление на общинските дружества и в частност тъмнината в работата на ВиК. Подобни „предизборни ремонти“ са обида за дупничани.

– Какво ще обещаете по отношение на инфраструктурата, икономиката, административното управление, образованието, културата и социалната политика в общината?

– Както казах, работим по цялостна визия за разгръщане възможностите на общината и на хората тук. Тя включва превенция, поддръжка и развитие на съществуващото и изграждане на Дупница като модерен град с адекватна и адаптирана инфраструктура за всички групи – от инвеститора до работника, на домакинствата, на децата и учениците, на хората с увреждания и на възрастните хора. На първо място в управлението ще бъде развитието на жизнената среда, с ефективни, адаптивни и съвременни мерки за нейното разгръщане.