Първа министерска среща по енергетика между Гърция, Кипър, Израел и САЩ 

Възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката и утвърждаването на съвместен ангажимент за насърчаване на мира, стабилността, сигурността и просперитета в Източното Средиземноморие бяха част от темите, обсъдени на първата среща на високо равнище на министрите по въпросите на енергетиката 3+1, на която присъстваха министрите на енергетиката на Гърция, Кипър, Израел и САЩ, съобщава МИА.

В съвместно писмено изявление след срещата на върха в гръцката столица те заявиха, че са идентифицирани няколко области от общ интерес като инфраструктурните проекти, възобновяема енергия и спестяване на енергия, готовността за спешни ситуации, опазване на околната среда и киберсигурност и „са се съгласили да сформират работна група на високо ниво за насърчаване на конкретни енергийни проекти.“

„Министрите и Съединените щати потвърдиха пълната си подкрепа и солидарност за Република Кипър в проучването и разработването на ресурси в изключителна икономическа зона и изразиха своята загриженост от последните провокативни стъпки в региона на Източното Средиземноморие. Съединените щати също потвърдиха позицията си, че ресурсите за нефт и природен газ на острова трябва да бъдат справедливо разпределени между двете общности в рамките на цялостното решение“, се казва в съвместното изявление след срещата. На пресконференция след срещата на върха министрите обсъдиха значението на енергийното сътрудничество, което може да бъде прехвърлено и в други области.

“Енергетиката може да бъде мост към политическа стабилност и икономическо развитие”, заяви помощник държавният секретар на САЩ по енергетиката Франсис Фанън.

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хазидакис заяви, че съвместната декларация обхваща изцяло позициите и политиките на гръцкото и кипърското правителство по отношение на правата на Кипър в изключителната икономическа зона.

“Тази среща не е среща срещу никоя държава, а среща в полза на международното право и договорките й имат за цел да насърчат сътрудничеството в региона”, каза Хазидакис.

Кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис информира колегите си за последните нарушения от страна на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и отбеляза, че е получил подкрепа и солидарност от присъстващите на срещата министри.

“Кипър се ангажира да продължи да работи със съседните страни за стабилността и просперитета на нациите”, каза Лакотрипис.

Израелският му колега Ювал Щайниц заяви, че енергетиката ще насърчи сътрудничеството.

На срещата на министрите се спомена и газопроводът EastMed, за който министрите казаха, че ще си сътрудничат и с Италия за ускоряване на процеса на изграждане. /БГНЕС