Първият кросоувър на Ferrari започва тестове

Вероятно ще представи хибридни версии на V12 и V6 като част от нова архитектура

Ferrari се готви да представи през 2022 г. висококачествен SUV ринг през 2022 г. – и фотошпионите вече засекоха прототип, който провежда тестовевна частна писта.

Тестовото муле изглежда с каросерия, адаптирана от кросоувъра Maserati Levante. Трябва да се отбележи, че това по никакъв начин не показва окончателния сериен проект.

Има обаче много подозрения , че този модел има за цел Ferrari да предлага нови нива на комфорт, интериорен дизайн и пространство. Каросерията, която е разположена значително по-ниско от донора на Maserati, е адаптирана с по-дълъг капак, който се отличава с ясно изразена издутина, където се намира двигателят.

Вероятно всъдеходът ще бъде с предно средно разположен двигател, докато издутината предполага, че под това муле има двигател с голяма мощност – вероятно V12. Разбира се, четирите накрайника на изпускателната сисме са подобни на тези от моделите GTC4 Lusso и 812 с V12.

Представен през 2022 г. и разработен под кодовото име Purosangue, което се превежда като „чистокръвен“, кросоувърът Ferrari обещава да бъде като никой друг модел или ултралуксозен SUV на пазара, благодарение на различно позициониране в сравнение с Aston Martin DBX, Bentley Bentayga, Lamborghini Urus и Rolls-Royce Cullinan.

Всъдеходът, известен още като “175”, е един от 15-те нови модела на Ferrari, обявени миналата година и планирани да бъдат пуснати на пазара до 2023 г. Те ще бъдат построени върху две поръчкови архитектури, даващи две отделни моделни линии, едната за средно разположение двигатели, като предстоящия F8 Tributo, а другата за автомобили с предно среден двигател в стил GT, включително новия SUV.

„Убеден съм в този автомобил и техническата концепция“, разкри главният технически директор на Ferrari Михаел Леайтерс в ексклузивно интервю. „Мисля, че намерихме концепция и пакет, който от едната страна е истински SUV и ще убеди клиентите на кросоувърите да го купят, а от друга страна има огромна диференциация на концепцията към съществуващите SUV модели.“

Тази концепция се основава на способността на Ferrari да смесва архитектура по поръчка – за разлика от споделената в по-широка група, като Volkswagen Touareg и получената от Audi Q7 MLB платформа, използвана от Bentayga и Urus – която не само дарява автомобила с Ferrari нива на производителност и динамични способности, но също така пространство, комфорт и удобна за потребителя кабина, необходими за SUV.

„Предизвикателството е да отворим нов сегмент за Ferrari“, казва Лейтерс. „Винаги има много, много остри спорове. Това помага да бъдат разработени автомобили по определен, целенасочен начин и лесно да се решават определени компромиси.

„Решението за компромис е напълно различно за нас тук. Ще имаме тотално нови инженерни предизвикателства. “

Ferrari продължава да се занимава със спецификата на Purosangue, но с удоволствие обсъжда теорията и предизвикателствата, които тласкат марката в най-радикалната й посока в славната й 72-годишна история./ams.bg