Първият мандат връчен

Герб номинира неврохирурга Николай Габровски за премиер

 

Неврохирургът и заместник-директор на “Пирогов” Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер. В понеделник бе връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев на най-голямата парламентарна група.

В президентството освен Габровски бяха зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и лидерът на парламентарната група Десислава Атанасова.

„Като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма“, каза държавният глава Румен Радев по време на връчването на мандата на съставяне на редовен кабинет на ГЕРБ-СДС. Той постави папката с мандата в ръцете на Николай Габровски.

“Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации да е спомогнало за намиране на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за търсене на достатъчно политическа подкрепа в парламента”, добави президентът. Партията ще разполага с една седмица да предложи структура и състав на Министерски съвет. Те трябва да бъдат представени на държавния глава, а след това да получат одобрение от Народното събрание с обикновено мнозинство. В този период от ГЕРБ ще направят последен опит да осигурят подкрепа на правителството от останалите формации. До момента твърдо заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ, от “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и БСП. “Няма да губим никакво време. Вратите ще бъдат отворени към всички, ще се търси професионализъм и експертност”, обяви Габровски, и добави:  “Надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката.“