Първи по рода си културен форум! Васил Говедарски организира фестивал на занаятите в Сапарева баня

Дърворезбарят: Поканил съм именити майстори, ще станем символ на града

Фестивал на занаятите ще се проведе на 7, 8 и 9 май в Сапарева баня. Първият по рода си културен форум за планинската община ще бъде край емблематичния гейзер. Организира го скулпторът Васил Говедарски от село Овчарци, който в последните години се прочу с уникалните си фигури, изработвани от дърво с моторна резачка. Във фестивала ще участват само местни творци, които работят в различни области на изобразителното и приложното изкуство.

„Изработвайки моите скулптури от дърво, постепенно се запознах с много майстори от община Сапарева баня, които работят в различни области, и никак не са малко – поне 20-ина. Това са художници, скулптори, дърворезбари, майстори на икони и др. Поканил съм ги, за да покажем на хората от общината и туристите, които ще дойдат, това, което изработваме. На място ще демонстрираме изработването на различни творби. Аз ще покажа как правя моите дърворезби. Ще представим и готови изделия, които ще могат и да се закупят. Идеята е по този начин да се развива и културният туризъм в Сапарева баня”, каза Васил Говедарски. Неговите намерения са фестивалът да се провежда ежемесечно и да се превърне в един от символите на Сапарева баня. Една от целите е да се помогне на младите хора с талант или занаят да продължат да се занимават с това, което умеят.

„Идеята е този фестивал да се провежда всеки месец и ние, участниците в него, да станем символ на Сапарева баня. Искам да помогнем на младите хора, които имат някакъв талант или занаят, да продължат да работят. Има доста млади колеги, много талантливи и искам да ги подкрепим да не изоставят таланта си. Защото знам, че е трудно. Аз самият бях оставил работата си. Със съпругата ми Симеонка Янкова, която е художник – изработва икони и много ми помага за дърворезбите, живеехме в чужбина. Там основно рисувахме по камионите на лунапарковете. Преценявайки кое е по-важно – дали парите, които изкарваме, или това, че ще сме близко до роднините и приятелите си, решихме да се върнем и тук се бях отказал от рисуването и изкуството. 10-ина години работих в строителството. Като строителен техник участвах в изграждането на акваклуб „Котвата” в Сапарева баня, където също съм се стремял да внеса и нещо от изкуството. Но е различно. Върнах се към дърворезбата преди около 5 години, и то съвсем случайно. Чрез този фестивал, образно казано, ще хвърлим младите хора в дълбокото, за да разберат, че има смисъл от това, което правим, и от това да останат тук. Защото мисля, че България има нужда от култура, а не от общи работници”, допълни скулпторът.

Дърворезбарят изброи имената на няколко от своите колеги, поканени на фестивала. „Един от поканените е Радо Киров. Той е много известен скулптор, който прави уникални метални пластики. Познат е в целия свят, но не и в България. Живял е в Южна Африка. Преди години се прибрал в България и много харесал Овчарци, където има роднини. Купил си имот тук и си построил къща, сега постепенно изтегля бизнеса си в България, има хале в Дупница. Поканил съм художничката от Сапарева баня Гинка Милтенова. Както и нейния приятел, който е майстор на дизайнерски мебели. Те също са работили в чужбина – единият в Италия, а другият – в Америка, и са се върнали. Сред поканените е и Стоян Стоев, също от Сапарева баня, който рисува стенописи, зографисал е няколко храма в района. Ще участва и майсторът на бъчви Данчо от Овчарци, който е един от най-добрите бъчвари в България. Ще учудим хората, които ще дойдат на фестивала, и той ще стане традиция”, посочи талантливият майстор с моторна резачка.

Васил Говедарски е на 38 г. По образование – учител по изобразително изкуство и строителен техник. В последните 5 г. е дал живот на стотици мечки, сърни, зайци, кучета, орли, крокодили и др. фигури от дърво. Автор е и на множество красиви надписи на градове. Наскоро изработи дърво със семейство щъркели и гнездо, което украсява парка край гейзера в Сапарева баня. Любопитна подробност е, че Васил Говедарски е кръвно свързан с родното място на Владимир Димитров-Майстора – село Фролош, откъдето е едната баба на дърворезбаря.