Първи случай на новия вариант на COVID e засечен в Европa

Извънредно заседание на СЗО заради опасния щам, отиват в ЮАР

В Белгия е засечен първият случай на новооткрития щам на коронавируса B.1.1.5299. Това съобщава здравният министър на страната Франк Ванденбрук, цитиран от телевизия „Bfmtv”.
„За момента няма никаква причина за паника. Трябва да сме предпазливи. Но не знаем дали е опасен този вариант”, категоричен е здравният министър.
Случаят е засечен на 22 ноември. Според белгийски издания става въпрос за млада жена, която е проявила симптоми 11 дни след пътуване до Египет през Турция. Тя не е ходила до Южна Африка или друга страна в южната част на континента. Жената не е ваксинирана, нито е карала преди това COVID-19.
До момента новият щам е засичан в Южна Африка, Ботсвана, Хонконг и Израел.
Експерти от Световната здравна организация днес пристигат в ЮАР, за да извършат проучвания и да оценят каква е ситуацията след новооткрития щам на коронавируса B.1.1.529. Междувременно днес ще се проведе и извънредно заседание на Организацията. Мутацията е била регистрирана при 22-ма души в една от южноафриканските провинции.
Заради този вариант Европейският съюз обмисля спешни мерки, а Германия и Великобритания вече въведоха такива.
Около 100 случая са регистрирани вече в няколко региона, включително Хонконг и Израел. Този вирусен вариант е “най-лошият, откриван досега” заради големия му брой мутации, смятат експерти.
“Щам на коронавируса, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при гражданин, който се е завърнал от Малави. Освен това има съмнения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина граждани, които в момента очакват резултатите от тестовете в изолация”, се казва в изявлението.