Първи снимки на детайли от новия Opel Astra

Новото, шесто поред поколение на модела трябва да се появи през есента

Поради смяната на собствеността на марката Opel моделният живот на актуалния модел ще е сравнително кратък – след появата си през 2015 година и фейслифта от 2019-а той съвсем скоро слиза от конвейера. Той все още се базира на платформата D2XX на General Motors, докато наследникът съвсем естествено ще бъде изграден на базата на платформата EMP2 на концерна PSA.

Opel Astra L ще бъде близка в техническо отношение до модели като Peugeot 308 и Citroen C4. Моделът ще слиза от поточните линии на завода в Рюселсхайм.

Стилистиката на модела ще се ориентира към дизайнерския език, представен от новата Mokka. Подобно на други нови модели на марката, моделът ще се предлага и в двуцветно изпълнение на каросерията. Страничната линия и задницата също са доста спортно ориентирани.

Във вътрешността доминират два широки екрана – по един за дигиталното табло зад волана и за инфоразвлекателната система. Под екрана в горния край на средната конзола ще има ред с класически бутони.

Планирани са два Plug-in хибрида – по-слабият с 224 к.с., а по-мощният с около 300 к.с. и двойно предаване, като именно вторият вариант се очаква да бъде използван за основа на задвижването и на спортната ОРС версия. Базовите версии са с 1,2-литров трицилиндров бензинов турбомотор със 110 или 130 к.с., ще има и 1,5-литров дизел с малко над 100 к.с./ams.bg