Първи тест на Alfa Romeo Tonale Veloce

Alfa Romeo пуска на пазара нов компактен SUV модел, чието име, преведено от италиански, означава тоналност. Това ни кара да се радваме за малкия модел и с удоволствие го изкарваме от гаража, за да го покараме. Тестовият модел е топвариантът Veloce със 160 к.с. и хибридно задвижване.

От Alfa Romeo прекратиха производството на двата си остарели модела (4С и Giulietta) през 2020 година, тоест на купувачите на марката остана възможността да си поръчват единствено Giulia и Stelvio. Които също вече са стари. Но на фронта се появява новия модел Tonale, който трябва да вдъхне свежест в гамата на Alfa. Той е близък роднина на Jeep Compass, който също използва бензиновия двигател със 130 к.с. с работен обем 1,5 литра като основен агрегат и 48-волтов електромотор в корпуса на седемстепенния DCT. Също толкова мощният 1,6-литров турбодизел на концерна, от друга страна, ще се предлага само от Alfa, тъй като Jeep наскоро го премахна от моделната си гама. През есента ще последва и plug-in хибридна версия на Tonale, която може да достави до 275 системни к.с. и 15,5 кВтч батерия (Jeep: 245 к.с., 11,4 кВтч). Изпробвахме агрегата със 160 к.с., който е базиран на основия мотор, но е оборудван с VTG турбокомпресор (с променлива геометрия на турбината).

Мудно задвижване

Твърди се, че Tonale може да достигне 210 км/ч и да ускори до 100 км/ч за 8,8 секунди, което са типични стойности за този клас SUV. Въпреки електродвигателя с мощност 15 кВт, Alfa не стартира енергично от място, но е ненатрапчив при ежедневна употреба. Всъщност няма значение дали ускорявате плавно или рязко: задвижването като цяло реагира изключително бавно. Най-лошо става, когато бензиновият двигател се изключи, когато се движи в града: той тръгва отново плавно с командата на педала на газта, но след това четирицилиндровият двигател леко повишава обороти, броите “двадесет и едно, двадесет и две“, и след това започвате да се движите. На всичкото отгоре, от време на време има две къси придърпвания при сваляне на предавка.

Задвижването не само намалява комфорта при шофиране, но и пречи на забавлението. Защото дори и да сте над 4000 оборота, все пак се чувства като поне секунда и половина на пълна газ, преди нещата да има какъвто и да е резултат и да се поместите напред. Казано по друг начин: ако ускорите в края на даден завой, ускорението идва при началото на следващия. Освен това трябва да вземете предвид забавената двигателна спирачка при влизане завоите. Когато отпуснете педана на газта, колата продължава да ускорява две или три десети от секундата. Според инженерите на Alfa обаче това поведение е умишлено – в случай, че водачът реши да продължи да ускорява.

Адекватно спирачно поведение

От друга страна, Brake-by-Wire спирачките работят добре и дори не е необходима практика, за да спрете плавно. А в предната част на топмодела Veloce зад 20-инчовите джанти има дори четирибутални апарати Brembo, с които Alfa спира мощно и сигурно. По отношение на напречната динамика, Tonale има много спортен характер, с минимално усукване на каросерията и бързи реакции на кормилното управление. Единствено преувеличената лекота при боравене с волана не се вписва в цялостната идея, защото дори в спортен режим силата на сервоподпомагане остава твърде висока. Не получавате идеална обратна връзка от волана, особено при завои, но за сметка на това неравностите по пътната настилка се усещат отчетливо.

Така се правят перца зад волана!

Въпреки големите колела, Tonale разполага с адаптивни амортисьори, които правят пътуването приятно, даже може би дори и нежно. По пътищата с нетолкова добра настилка, обаче, понякога се чуват и леки шумове. Качеството на изработка е прилично, а впечатление правят перцата за превключване на скоростите зад волана, познати от други модели на Alfa и Maserati: огромни алуминиеви компоненти, монтирани на кормилната колона, които са толкова забавни, с дълъг ход и добре дефинирано усещане за щракане, че при всяка възможност искате да сте в ръчен режим, въпреки че автоматичният в повечето случаи е по-добрият избор. Важно е, че планките не се обръщат при завъртане. Още нещо похвално е дизайна на волана, които е изрязан отдолу и пасва идеално в ръцете на водача.

Гласовите команди са налични както и от вградения асистент в автомобила, така и от вашия смартфон (Siri, Google Assistant) с продължително натискане на бутона на волана. Иначе помага и Alexa на Amazon, която се активира чрез малък графичен бутон на сензорния екран или чрез “Hey Alexa”. Информационно-развлекателната система работи със средна скорост, поддържа Apple CarPlay и Android Auto безжично и ви навигира безпроблемно чрез софтуера TomTom. Тъчскрийн дисплея отговаря и за отоплението на волана и седалките, както и за вентилацията на седалките, докато управлението на двузоновия климатроник е изнесоно отделно под дисплея.

Луксът има своята цена

Задният ред седалки разполага със собствена климатизация, както и с два USB порта за зареждане на устройства. Пространството отзад е достатъчно, особено за подобен компактен модел. Багажното пространство е удобно и предлага внушителните 500 литра обем, а задният ред седалки пада при необходимост от още повече място за товарене. Освен това на разположение са 12-волтови зарядни в багажника, 360-градусова камера с кристално изображение, адаптивен автопилот, асистент за напускане на лентата, както и функция за разпознаване на пътните знаци. Но тези есктри трябва да се очакват при автомобил с подобна стойност. Българската ценова листа още не е известна, но съдейки по наличните немски ориентири, трябва да очакваме цени от около 70 000 лв. за базовата версия Tonale Super, а Veloce вариантът вероятно ще започва от около 88 000 лв. Alfa за момента не планира спортна версия Quadrifoglio като конкурент на Mercedes-AMG GLA 45, Audi RS Q3 или Cupra Formentor VZ5. Платформата не предлага и напълно електрическа версия. Така че остава да видим как италианците ще настроят plug-in задвижването./ams.bg