Първокласен пилот, гасил с „Кугар“ пожарите в Рила, премина в резерва

Един от героите, участвали в овладяването на големите пожари в Национален парк „Рила” през август и септември, излезе в заслужена почивка. Това съобщиха от военно формирование 32040 – Крумово.

Майор Йордан Йорданов направи последния си полет на вертолет Ми-17 и беше изпратен в резерва от колегите си.

Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов му благодари за отдадеността на работата, високия професионализъм по време на неговата над 30-годишна служба в авиобазата и за богатия практически опит, който е предал на колегите си. Също така пилотът получи награда от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров за приноса му за развитието на вертолетната авиация и отличното изпълнение на поставените задачи. Командването и колегите му подариха статуетка на рибар, за да му напомнят, че отсега нататък ще има повече време за хобито си, и пожарникарска каска с нарисуван вертолет.

Майор Йорданов е сред най-опитните командири на екипажи за гасене на пожари и през изминалата година активно участваше в пожарогасенето с вертолет AS 532 AL „Cougar” на пожарите край Твърдица, с. Розино, с. Старосел, с. Михилци, в района на с. Югово и на Национален парк „Рила”.

Гасенето на пожара в землището на самоковското село Бели Искър в средата на месец септември бе сред най-тежките мисии, но завърши с успех за военните. Само за 6 часа вертолетът „Кугър“ извършваше по 40 пускания на общо 64 тона вода.

Майор Йордан Йорданов е роден на 22.09.1966 г. в гр. Левски, област Плевен. Завършва ВHВВУ “Г. Бенковски” през 1989 г. със специалност „Летец-пилот за ВВС на вертолет”. Преминава през редица длъжности от младши пилот до началник на щаба на вертолетна ескадрила. Впоследствие е инспектор по летателна подготовка, а от 2019 година е началник на служба „Безопасност на полетите и обективен контрол”. Преминал е курсове за повишаване на квалификацията във ВА „Г. С. Раковски”, както и специализирани курсове за изучаване на вертолет AS 532 AL „Cougar” във Франция. Многократно награждаван с предметни и парични награди, както и с награден знак „За вярна служба под знамената IV степен” и „За принос към Министерство на отбраната”. Той е летец-пилот 1-ви клас с 3500 летателни часа и е летял на L-29, Ми-2, Ми-8, Bell 430, Ми-17 и AS 532 AL „Cougar”.