Първото българско ин витро бебе от Рила чака бебе

33-годишната Илияна Тирилова, която е първото дете, създадено в епруветка през 1988 г. не само у нас, но и в цяла Източна Европа, днес е в трепетно очакване на първородното си дете. От години рилчанката живее в САЩ, където се запознава и със съпруга си Майкъл. Щастливата двойка съобщи за предстоящото събитие в социалните мрежи. Влюбените вдигнаха сватба в края на 2018 г. след 5-годишна успешна връзка, която започва на сватбата на най-добрата приятелка на Илияна. Въпреки че живее зад океана, българката никога няма да забрави “създателя” си д-р Илия Ватев, на когото е кръстена. Самата Илияна не си спомня как родителите й са съобщили, че е изкуствено зачената, но ясно си спомня за първата си среща с д-р Ватев. “Споменът ми е много ясен.

Един ден д-р Ватев дойде в гр. Рила, където живеехме. Беше висок, красив мъж. Имам чувството, че го познавам цял живот. С него сме изключително близки, чувствам го като втори баща”, коментира преди време пред “България днес” Илияна. Чувството е взаимно, защото и до днес в кабинета на лекаря виси обща снимка, запечатала любовта между Ватев и Илияна. Въпреки че от 2002 г. Илияна живее в Америка, разстоянието не пречи двамата да продължават да поддържат връзка, често си кореспондират по мейл, а винаги, когато е в България, се срещат. Преди години д-р Ватев призна, че трудно взел решението да направи процедурата, а вълнението му било огромно. Лекарят дори поискал съвет от игумена на Рилския манастир дали да извърши манипулацията. “Отговорът на игумена беше двусмислен. Според православната църква семействата, които нямат деца, са наказани от Бога. В този смисъл не трябвало да се прави операцията. От друга страна, лекарите работим с ръце, очи и умове, които са дадени от Господ, следователно той бе съгласен да се направи процедурата”, връща се към спомените д-р Ватев. Така на 3 януари 1988 г. на бял свят се появява Илияна.

Д-р Илия Ватев е биолог. Той е смятан за “бащата” на първото ин витро бебе у нас заради успешната процедура през 1988 г. Раждането става събитие в социалистическия блок, понеже Илияна е първото бебе в епруветка в цяла Източна Европа. Българката споделя, че е горда, че е първото бебе в епруветка, въпреки че през детските си години е била подигравана за това. “Никога не ми е било тъжно за това, че ми се подиграват. Наричали са ме “бебе в епруветка”, но това не ме е обиждало. Напротив. Винаги съм била горда”, коментира тогава Илияна.