Пътни строители на бунт в Благоевград: Държавата ни унижи, областта може да остане без зимно поддържане

Положението с пътищата е катастрофално, кабинетът абдикира от проблемите ни, каза Иван Иванов

С тежкотоварна техника пътни строители от Благоевградско се включиха в националния протест на строителните фирми. С клаксони и плакати: „Държавата е в ремонт“ и „Искаме си дължимото“ част от служителите на благоевградската пътна фирма, чиято база е в село Бело поле изляха своето недоволство. В 10:00 часа в сряда тежкотоварни камиони излязоха на протест на главен път Е-79 при пътен възел „Благоевград – юг“. Камионите се движеха с ниска скорост между двете кръстовища – на главния път Е-79 и връзката с автомагистрала „Струма“, без да блокират пътя, но затруднявайки движението.

Снимки: БГНЕС


15 тежкотоварни автомобила на една от най- големите фирми за пътно строителство и поддържане участваха в протеста, който беше локализиран около кръговото кръстовище край Благоевград, където се събира трафика от автомагистрала „Струма“ и главен път Е-79. Те се заканиха да продължат с протестите ако не бъдат чути.
С това пътните строители се присъединиха към националния протест с искане за изплащане на дължимите от държавата суми за извършена от тях дейност. Пред журналисти ръководителят на звено в пътностроителна фирма Иван Иванов каза, че положението на пътищата в България е „катастрофално в пряк и преносен смисъл“.
Иванов посочи, че материалите са поскъпнали неколкократно, но въпреки това служителите на фирмата получават редовно пълният размер на възнагражденията си.
“Унизително е за хората, които се занимават със строителство на пътища и ежедневното им поддържане, многогодишният труд, който сме положили за инфраструктурата на държавата, да замине ей така, каза още Иванов.
„Няма решение на проблемите ни, защото Министерски съвет прехвърли решаването им на Народното събрание, което в петък по всичко личи, че ще бъде разпуснато”, допълни Иванов.

Според него, договорът им за зимното поддържане изтича на 30 септември, ако не бъде подновен има опасност не само за зимата, но и въобще за поддържане на пътната инфраструктура в Благоевградска област.
Благоевградската фирма ще протестира още два дни, блокирайки частично кръговото кръстовище след полигона край областния град.
Пътните строители посочиха, че исканията им са държавата да се разплати за извършени дейности, да индексира цените и да облекчи процедурите.
Обявената блокада на кръстовището на село Драгичево на пътя Перник – София от 10:00 до 11:00 часа пък не се състоя. Пернишките пътни строители протестират в София, заявиха от “Пътища – Перник” ООД.
Драгичево беше една от 20-те точки на транспортните блокади в страната. Досега работници от пътно-строителни фирми са блокирали нееднократно движението по пътя Перник – София на кръстовището в село Драгичево.
Протестът протече мирно и без напрежение, но със засилено полицейско присъствие.