Работници от ТЕЦ „Бобов дол” заляха фейсбук с банери „Това – да си на работа, е все едно да си в затвор”, недоволстват: „Масово се разболяваме и умираме от напрежение, условията са лоши”

 

165-01-05 Емил-Христов
Емил Христов

Десетки служители на ТЕЦ „Бобов дол” закачиха на стените си във фейсбук лилави банери с надпис “Това – да си на работа, е все едно да си в затвор”. Веднага се свързахме с всеки един поотделно, за да установим коя е причината за недоволството им. Лошата организация, рибата мирише откъм главата и затова е пълен хаос. Застрашително нараства броят на хората у нас, които се разболяват и умират заради лоши условия на работното място през последната година, алармират работниците.

33-01-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%81

Те пожелаха да не цитираме имената им, защото няма къде да си намерят другаде работа. Веднага ще ни уволнят. Макар че вече ни е все едно, храним надежда да дойдат по-добри времена, даже инженер Владимир Владимиров беше по-добър, по-загрижен от всички, взети заедно сега, дето се събират в кабинета му. Не е вярно, че бягаме от работа с болнични, просто хората са болни от напрежение и пренебрежение, има голяма скрита заболеваемост. Най-силно застрашено е здравето на металурзи, шофьори, трактористи, багеристи, стругари, шлосери, обикновените работници. Над 50% от случаите на професионални увреждания са на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, 20% – на слуха, 16-18% – на белия дроб. Увеличава се делът на болните с 2 или повече професионални заболявания. Наблюдава се и “подмладяване” на болните. 4 на сто от регистрираните с професионална болест имат трудов стаж, по-кратък от 3 г. Заради влошаващите се условия на труд се очаква сериозно увеличаване на случаите на професионално заболяване. Има над 700 нормативни документа в областта на трудовата медицина, но няма ефективни резултати, подчертаха специалистите.

От 2004 г. всеки работодател трябваше да сключи договор със служба по трудова медицина, която да измери риска в неговото предприятие и да му предпише мерки, но тези служби извършват само фиктивна дейност. Тъй като заплащането им зависи от работодателя, тези служби масово не регистрират рисковите условия на труд. Има много случаи на уволнени работници, след като са сигнализирали за вредни условия на труд пред създадените за целта групи в предприятията, твърдят още експертите. Според тях НОИ също допринася за скритата заболеваемост, за да си спести средства за обезщетения. Наред с инспекцията по труда и ХЕИ осигурителният институт също има право да проверява условията на труд. От средата на т.г. за някои производства се въведе задължителна застраховка за професионално заболяване, която се плаща от работодателя. До края на 2005 г. се запазват добавките за вреден труд, но от догодина те ще бъдат заменени с нова компенсация. Процедурата е следната – професионалните болести се установяват от ТЕЛК. За лоши условия на труд работникът може да сигнализира пред специална група във фирмата или пред районната инспекция по труда. Работникът може да се обърне и към съда заради щети, нанесени му от вредната среда на работа.

Припомняме, миналата година по същото време шефът на ТЕЦ-а Емил Христов обеща увеличение в заплатите на служителите. По това време средната заплата в ТЕЦ „Бобов дол” нетно е 900 лв. плюс бонуси. Христов изтъкна два проблема с работната ръка. Една част от тях се правят на болни и се крият зад болнични, като той изтъкна, че е забелязал работници, които злоупотребяват. Освен това според него с младите хора, които се немат, се работи трудно, защото адаптирането им към работия процес е сложно. „Младите идват абсолютно неподготвени за работа, нямат никакви трудови навици. Правим огромен компромис – хем ги учим, хем им плащаме”, каза тогава Христов.

 

Още по темета четете тук.

 

https://viaranews.com/2016/02/10/%D1%88%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%86-%D0%B1%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D0%BE%D0%BB-%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BB-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-2/