/Видео/ С буен огън над 100 дупничани празнуваха 20 години от барикадите, И. Константинов: Дупница даде старт на евроантлантическата ориентация на България, вълци в агнешки кожи я ограбиха, прогониха млади хора

16463523_1816217891951173_1196434056323517541_o

 

1

С буен огън около 100 дупничани осветиха 20-годишнината от барикадите – бунта, който доведе до падането на правителството на Жан Виденов. Честването, организирано от Сдружение „Духът на Дупница”, бе на емблематичното място за града. По инициатива на председателя на ОбС – Дупница и лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов, както и на Сдружение “Духът на Дупница”, тази година ще бъде открит паметник – символ на демократичните промени. Към момента в дарителската сметка са постъпили около 14 000 лв. за построяването на монумента, като 10 000 лв. са дарени от председателя на сдружението и лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов.

2

„Дупница даде евроатлантическата ориентация на България, но какво от това? Живеем ли по-добре днес? 20 години по-късно много от нас продължават да се борят за хляба си, както тогава”, каза председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов. Той заяви, че събралите се на Барикадите днес са малко, но не защото не искат да дойдат, а защото не са в Дупница. „Попитайте ни нас, политиците, къде учат децата ни. Те са в Германия, САЩ, Англия… Докараха ни дотам – българското образование да няма стойност, а икономиката ни не работи, вълци в овчи кожи ограбиха страната ни, прогониха младите хора”, посочи Константинов. Въпреки това според него 4 февруари трябва да бъде празник, но не заради това, че едно правителство е върнало мандата или на победата на една партия над друга.

5

„А затова, защото гражданите на България и на Дупница показаха, че са общество, че са силни, духът победи материята, победи съзнанието”, сподели с присъстващите председателят на Общинския съвет и Сдружение „Духът на Дупница“.

Събитието събра на едно място десетки общественици и граждани, някои от които са участвали в барикадите преди две десетилетия. Общинският координатор на ГЕРБ и кмет на Сапарева баня Калин Гелев също присъства на честването. Историческата дата 4 февруари, на която се случва едно от най-значимите събития в новата история на България, уважиха още председателят на ОбС – Сапарева баня Иван Куйов,

координаторът на ЖГЕРБ Марта Копанарска, членове и симпатизанти на политическата сила от Сапарева баня. На събитието присъства и Росица Борисова – председател на ГЕРБ в община Бобов дол. “Дупничани и сапаревобанци винаги са били част от най-активното гражданско общество. И Дупница доказа това безспорно, когато преди 20 г. на тази дата бе сама на барикадите и успя да събуди България. Трябва да помним това и да не забравяне, че за да живеем в демократично и проспериращо общество, трябва да се борим постоянно. Както и не бива да отстъпваме от ценностите си и каузите в името на България”, каза председателят на ГЕРБ – Сапарева баня, Калин Гелев. Присъстваха и лицата на тогавашните събития: Тодорка Савова, Михаил Панчев – първият председател на ОбС – Дупница след промените през 1989 г., д-р Васил Бачев, Владо Стоянов, Георги Гиздов – бивш общински съветник, който носеше част от дупнишкото знаме, станало символ на Барикадите.

 

3

 

6

На мястото на протестните действия отново се събраха малка част от организаторите и участниците в събитията отпреди 20 години. Сред тях бяха Тодорка Савова, Михаил Панчев, Георги Гиздов, д-р Васил Бачев, Владо Стоянов, председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов, съветниците от ОДБ Костадин Костадинов и Георги Георгиев, заместник-кметът Крум Милев, общински служители. Дойдоха и много граждани, убедени, че събитията отпреди 20 години в Дупница са дали път на новото българско гражданско общество и на евроатлантическия път на развитие на България.

7

Почетен гост на събитието бе д-р Стойчо Кацаров – председател на СДС – Дупница по времето на Барикадите и основен организатор на протестните действия в града. Пръв той призна, че 20 години след 4 февруари 1997 година има „горчивина, разочарование, неудовлетвореност”. „Много от очакванията ни не се изпълниха. Мислехме си, че ще станем областен град, и не само това… Все пак си мисля, че постигнахме най-важното. Ние сега сме в Европейския съюз, а можехме да сме в евразийския. И ако има някой, който да има решителен принос за това, това е Дупница. Няма София, няма Пловдив. Днес много хора искат да си го припишат, но всички те не бяха участници в Барикадите, не бяха тук, а дойдоха после, за да се присъединят към победата. Седмица преди да започнат протестите в други градове ние тук бяхме сами. Ако ние тогава не бяхме проявили решителност и кураж, нещата щяха да са съвсем различни”, заяви от импровизираната трибуна д-р Стойчо Кацаров. „За мен от тогава остана един урок. Ако искаш да постигнеш демокрация и свобода, трябва да се бориш постоянно. С еднократно действие не става”, сподели равносметката си бившият лидер на СДС. 24-01-02-000_n 24-01-02-102_n

За проиграните надежди споменава в поздравителния си адрес към дупничани и президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов. Словото му бе прочетено по време на днешното събитие от Тодорка Савова. „Никога няма да забравя ентусиазма, възторга и надеждите от тези дни. Независимо че част от тези надежди бяха проиграни, ние имаме всички основания да бъдем горди от постъпките си през 1997 година. Те бяха нашата закъсняла Пражка пролет. Те създадоха новото българско гражданско общество. Нямаме основания да се срамуваме, защото никой от нас не продаде и не предаде нашата кауза”, заявява в поздравителното си слово към дупничани Петър Стоянов и им благодари, че са били част от най-активното гражданско общество в България. Преди това настроението на присъстващите повдигна Михаил Панчев. „20 години слава и величие на Дупница. Духът на Дупница съществува, той е в нас и ние сме в него”, провикна се от микрофона бившият председател на Общинския съвет и съорганизатор на Барикадите.

24-01-02 24-01-02-92_n

„София и Пловдив бяха планината, но ние бяхме върхът на планината”, заяви Панчев и предизвика аплодисментите на своите съмишленици. Към възрастните българи пък се обърна Георги Гиздов – бивш общински съветник, който не пропуска нито една годишнина от Барикадите и винаги носи със себе си знамето на СДС, което е развявал на протестите преди 20 години. „Призовавам ви да не гласувате за своите идеи. Те доведоха България до крах. За 100 години комунистите какво направиха – провалиха земеделието и икономиката, ограбиха банките”, обърна се специално към „възрастните” Георги Гиздов.  Всички присъстващи след това се събраха около напаления от тях огън. Пиха чай и се почерпиха с баница. На 4 февруари 1997 година номинираният за премиер от управляващата БСП Николай Добрев заедно с избрания два месеца по-рано председател на партията Георги Първанов върнаха мандата за съставяне на ново правителство на току-що избрания за президент Петър Стоянов. Това действие, сложило край на политическата криза, бе предизвикано от масови протести в страната, чието начало поставиха барикадите в Дупница.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=uxd2P4Ijock

 

Дарик, Плюс Радио

Още подробности в печатното издание на вестник ВЯРА. И тук:

https://viaranews.com/2016/02/04/%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85-19-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%83/