Радев: Ако продаваме оръжия на други страни, ще искаме да не отиват в Украйна

Президентът Румен Радев заяви, че ако продаваме оръжия на други страни, ще поставяме условия те да не бъдат препродавани на Украйна. Той отново подчерта, че България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 155-милиметрови снаряди.

България е сред десетте страни членки, които не участват в общата поръчка, каза държавният глава, цитиран от БНР.

“Десет държави плюс Норвегия, която не е член на Европейския съюз, сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана за обща доставка. България не е сред тях. Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и със Украйна. Ясен ли съм?” На въпрос дали това не усложнява цялата схема – тоест България ги продава на някого, а те след това отиват за Украйна, Румен Радев каза: “Това вие го проверявайте като журналисти. Аз ви казвам, като държавни отношения, ние какво можем и какво не можем. Но България няма да участва в тази обща поръчка за доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави”.

Запитан как ще реагира, ако продадените от България боеприпаси на друга страна, се окажат в Украйна, президентът Радев отговори: “Това е отговорност на тази държава. Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като енд юзър (краен получател – б.р.) тези снаряди. Разбира се, че ще поставим условия”.]

Как ще реагира държавният глава, ако следващият парламент одобри оръжейна помощ за Украйна? “Аз очаквам и призовавам следващия парламент да постави на първо място повишаването на отбранителния капацитет на България. И ако парламентът отново призове за доставка на оръжия за Украйна от Българската армия, нека има смелостта да състави редовно правителство и то да носи отговорност пред българските граждани.”