Радомир отпразнува 144 години свобода

Град Радомир отбеляза 144 години от Освобождението си. По традиция, тържествената церемония на историческата за града дата 14 януари се състоя в поднасяне на венци и цветя пред паметните знаци на българските опълченци, загинали за свободата.
Пред паметната плоча на опълченците от Радомирско, със сведени глави отдадоха почит кметът на Радомир Пламен Алексиев и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Радомирският градоначалник, като любител историк, запозна учениците в детайли за историята на града и българските опълченци от Руско-турската война.
Председателят на Общински съвет Светослав Кирилов, ОУ „Христо Смирненски“, ТПГ „Н.Й.Вапцаров“, граждани, общински съветници и местни общественици отдадоха дължимото уважение и се преклониха пред паметника на Никола Корчев, за неговата храброст и саможертвата при спасяването на Самарското знаме.
Пред паметника на архимандрит Зиновий Поппетров, ученици от НУ „Архимандрит Зиновий“ се преклониха пред паметта и делото на значимия за Отечеството българин.
Учители и ученици от ПГТ „Юрий Гагарин“ оказаха своята признателност към Апостола на българската свобода, като поднесоха венци и цветя пред бюст -паметника на Васил Левски.
Програмата продължи в изложбена зала „Войнишко въстание“ към Общински исторически музей с откриване на временна експозиция „Опълченците от Радомирско“, както и прожекция на документалния филм на журналиста Симеон Идакиев „От Токио до Радомир“.
До 20 януари жителите на община Радомир ще имат възможността да разгледат 12 табла, представящи живота и делото на 25-те опълченци от радомирско, сражавали се храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора.
По-повод знаменитата дата в изложбата ще може да се види и изработеното от Райна Стефанова от с. Долна Диканя копие на известната картина от художника Ярослав Вешин, на която е нарисуван достолепният знаменосец на Самарската светиня. Авторката е дългогодишен приятел и дарител на Община Радомир. Преди време тя подари ръчно извезано Самарското знаме, както и знаме с герба на община Радомир.