Разбиха група за рекет и изнудвания на длъжници по бързи кредити в Дупница, Бобов дол и Радомир

Разкрита е организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и физическа саморазправа срещу лица, задлъжнели към кредитно дружество. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.

Престъпната групата е действала в София, Дупница, Бобов дол и Радомир.

„В хода на действията по разследването бяха задържани над 20 лица, иззети бяха множество доказателства, проведени бяха разпити и на други лица в качеството им на свидетели. Привлечени към наказателна отговорност са 10 лица, едно от тях като лидер на престъпна група. Повдигнати са им обвинения за изнудване“, заяви Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализираната прокуратура.

„В последната година на пандемия най-уязвими са малоимотните и слабограмотните. Тези хора са имали нужда от пари и са се обръщали към фирмите за бързо кредити. Престъплението започва, когато кредитите започват да се събират по силов начин“, заяви Маджарова.

Има данни, че членове на групата са действали по набирането на лица, които продават гласовете си срещу заплащане, посочи Янев. Валентина Маджарова добави, че при акцията по задържането на членовете на бандата са открити списъци с личните данни на много длъжници.

Членовете на престъпната група са задържани на 31 март при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от юни 2020 г. на територията на столицата, както и трите общини – Дупница, Бобов дол и Радомир.

Част от участниците са имали трудово-правни или гражданско-правни отношения с дружеството, в чиято полза са „събирали“ с насилие дължими от кредитополучателите суми.

Жертви на изнудване са били предимно малоимотни и временно безработни граждани с финансови затруднения. Взетите от тях кредити най-често били в размер на 500-1000 лв. срещу лихва от 12 до 20 процента. При забавяне на вноска или на окончателно погасяване на дълг, длъжниците били заплашвани със смърт, изнасилване, палеж. На някои от тях бил нанасян побой.

Повечето от обвинените за участие в групата са осъждани или с криминални регистрации за престъпления срещу личността.

Това е втората група за изнудване на задлъжнели към кредитни дружества, която бе неутрализирана в рамките на седмица.

С постановления на наблюдаващ прокурор 10-имата обвинени са задържани за срок до 72 часа. На 02.04.2021 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.