Раздадоха курбан на 120 души в село Пастра, пчеларите на Венета Ифандиева от Благоевград се почерпиха с питка и вино

Част от пчеларите на Сдружение " Акация", Благоевград – Никола Лазаров, Венета Ифандиева, Цветан Войнов, Иван Митев
  • Пророчицата Ванга заръчала местният храм да се ремонтира, след като дошла за кръщенето на детето на Антон Лазаров от град Рила

 

Пчелари от Сдружение “Акация” в Благоевград пристигнаха на празника си в рилското село Пастра. За първа година благоевградчани от сдружение „Акация” отбелязват празника на това място, като всеки от тях носеше бурканче мед за освещаване. Местният храм е построен в далечната 1948 година, но бил в окаяно състояние, когато пророчицата Ванга от Петрич пристигнала тук за кръщаване детето на Антон Лазаров от град Рила.

Храмът в Пастра

Местните разказват, че тя пожелала да се възстанови храмът и той се заел със строителството, а хората помогнали кой каквото умее – зидари зидали стените, други майстори ги варосали, поправили и покрива, за да не тече. Дърворезбар сътворил новия иконостас, а кметът помогнал със средства финансово. Днес храмът е напълно обновен и блести от чистота.

Антон Лазаров

Отслужен беше божествен водосвет, а после местният свещеник освети курбан за здраве и благоденствие на всички миряни. На 120 души беше раздаден курбан за вкъщи.
Венета Ифандиева от Благоевград подари буркан мед, собствено производство на свещеника на църквата. После всички пчелари от Благоевград и Симитли се почерпиха в близкия хан за обяд, като опитаха погача на председателя Венета и пиха домашно червено вино. В ранния следобед си отпътуваха за родните места, ободрени и освежени от чистия планински въздух на Рила планина и с добро настроение.